Copyright Coquere

Fransk sjokoladekake – Copyright Coquere

Denne sjokoladekaken med mørk sjokolade er en mektig konfektkake. Her som petit four.

Fransk sjokoladekake

Fransk sjokoladekake er en saftig og mektig konfektkake med intens og fyldig sjokoladesmak. Bakes helt uten mel og er m.a.o. glutenfri. Den egner seg også til å lage petit four. Petit four er de små bakelsene som serveres som en liten dessert. Petit four betyr for øvrig liten ovn. De er ment kun å være en liten munnfull. Dermed den perfekte avslutning på et stort måltid. Forskjellen på fransk sjokoladekake, og å bruke oppskriften til å lage petit four, er kun størrelsen og formen du baker dem i.

 

Ingredienser:

Kaken
250 g mørk sjokolade (minst 55 %)
150 g smør
5 store egg
125 g sukker
2 ts vaniljesukker (helst ekte som Jakobs utvalgte)
1 nype salt

 

Glasur
1,8 dl kremfløte
200 g mørk sjokolade (her kan man bruke en noe lysere sjokolade for det visuelle og smakens skyld)

 

Fremgangsmåte: Fransk sjokoladekake
Kaken
  1. Brekk opp sjokoladen og smelt den sammen med smøret på svak varme. Rør til det er en jevn masse. Avkjøl til romtemperatur, eller fingervarme.
  2. Skill eggene. Visp en tykk og lys eggekrem av plommen med vaniljesukkeret, og halvparten av sukkeret.
  3. Visp så eggehvitene stive. Du får best resultat om du benytter en stålbolle. Ha først eggehvitene i og så en nype salt. Salt hjelper for å løfte eggehvitene. Når eggehvitene begynner å stivne har du i sukkeret, og visper videre til sukkerert har løst seg opp. Eggehvitene er ferdig når de har blitt luftige, og så stive at du kan snu bollen uten at noe faller ut.
  4. Fold inn med en slikkepott sjokoladen i eggekremen, og vend så inn de stivpiskede eggehvitene.
  5. Fyll røren i en godt smurt form. For rund stor sjokoladekake bruker du en 24 cm form. Dersom du skal lage petit four bruker du en 20 x 30 cm firkantet form, som har minst 3 cm høye kanter.

 

Stekes: Nederste rille i ovn på 160 C i 50-60 min, evt. 40-50 minutter om du lager petit four. Legg over bakepapir på slutten av steketiden, dersom kaken blir for hardt stekt. Avkjøl kaken helt før du tar på glasur.

 

Glasuren
  1. Kok opp fløten og brekk i sjokoladen i små stykker.
  2. Ha denne i fløten og rør til sjokoladen er helt smeltet, og du har en jevn masse.
  3. Ha glasuren over kaken, den skal renne ned på kanten av kaken og dekke den helt.
  4. Dersom du vil lage det ekstra flott kan du dele kaken i 10-12 stykker og glasere hvert enkelt stykke. Sett kaken eller stykkene kjølig slik at glasuren stivner. Ved petit four deler du de opp, og setter alle sammen på en rist. La glasuren renne ned over kantene, slik at de helt dekkes av glasuren.
  5. Pynt gjerne med mandler, eller annen dekorasjon.

 

Fransk sjokoladekake serveres: Med sterk kaffe og pisket krem.

Allergi: Glutenfri. Ikke laktosefri. Gjøres enkelt laktosefri ved å at du benytter laktosefri fløte. Det er litt laktose i mørk sjokolade, men såpass lite at de fleste tåler dette. Det samme gjelder smøret. For de med ekstrem intoleranse må du da benytte både melkefritt smør og sjokolade. Litt FODMAP grunnet laktosen i fløten. Benytter du laktosefri fløte får du en kake uten FODMAP. NB! laktosefri fløte basert på soya har høyt FODMAP og kan ikke benyttes.


Det er mange sunne antioksidanter i sjokolade. Les mer om sjokoladens spennende historie her: Om Sjokolade

Les mer om hva antioksidanter er her: Antioksidanter

Pin It on Pinterest

Share This