Fransk kyllinggrateng – Copyright Coquere

Her har du en rett du lager veldig raskt ferdig, det meste av tiden står retten i ovnen.

 

Fransk kyllinggrateng

Fransk kyllinggrateng, eller gratin de poulet er typisk fransk rustikk hverdagsmat. Den er som veldig mye fransk bondemat, eller fransk hverdagsmat, enkel å lage. Det er noen få gode ingredienser og med provencalsk krydder. Dette gir et typisk fransk smaksbilde.  Her har du en rett du lager veldig raskt ferdig, det meste av tiden står retten i ovnen. Du kutter og skjærer opp det meste i løpet av 10 minutter. Denne oppskriften gir middag til 2-3 personer.

 

Ingredienser

Ekstra virgin olivenolje
1 løk
400-500 g kyllingfilet
4-5 poteter
Salt & pepper

 

Eggestand

2 egg
2 dl fløte (matfløte eller kremfløte)
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts provencalsk krydder

 

Gratinering

Ca. 150 g revet ost
9-10 små tomater eller 2-3 store

 

Fremgangsmåte
  1. Gjør klar en ildfast form, sauter panne eller lav jerngryte. Hell i rikelig med olivenolje.
  2. Rens løken og skjær den i skiver. Legg løken utover i gryten.
  3. Skrell potetene om du ønsker det, eller skrubb de grundig. Skjær potetene i tynne skiver på under 5 millimeter. Legg potetene pent oppe på løken. Salte og pepre.
  4. Kutt kyllingen opp i små biter. Pepre og salte lett.  Fordel kyllingbitene utover oppe på potetene.
  5. I en liten separat bolle ha i egg, fløte, pepper, salt og provencalsk krydder. Visp alt godt sammen. Hell eggestanden jevnt fordelt over kyllingen.
  6. Bruker du ildfast form så klipp nå til bakepapir som passer over. Bruk så aluminiumsfolie og dekk til. Har du gryte med lokk, har du på lokket.
  7. Riv så osten og kutt tomatene i fine skiver. Sett til side.

 

Stekes: 180 °C i 30 minutter. Ta så ut formen. Ta av lokket. Dryss over ost, og fordel tomatskivene pent utover. Dryss over en nype provencalsk krydder, og drissel over litt olivenolje.  Sett gryten eller formen inn i ovnen på nytt. Nå uten lokk. Gratiner i ca. 10 minutter. Til osten er lett gyllen og tomatene møre.

 

Fransk kyllinggrateng serveres: La retten stå i 3-4 minutter før servering.

Allergi: Glutenfri. Laktosefri om du benytter laktosefri fløte. Høyt FODMAP skyldes løken. Du kan alternativt benytte den grønne delen av purren.


Les mer om Provence krydder. Dette er en blanding krydderurter som er typisk for den franske region Provence. (Engelsk tekst)

Provence krydder

I denne oppskriften benyttes det ekstra virgin olivenolje. Denne oljen er kjent fra middelhavsdietten, og har mange sunne egenskaper. Les mer her

Olivenolje

Link til engelsk tekst med helsefordeler ved ekstra virgin olivenolje

olive-oil Extra virgin olive oil

Les en litt mer omfattende artikkel om det franske kjøkken. (engelsk tekst)

French cuisine

Pin It on Pinterest

Share This