Copyright Coquere

Fransk epleterte med vaniljekrem – Copyright Coquere

Fransk epleterte servert lun

Fransk epleterte med vaniljekrem

Raymond Blanc’s er en fransk kokk med to Michelinstjernersrestaurant, og med egen bakerikjede. Han er en kjent kokk i England, og helt selvlært. Har ofte blitt inspirert av hans matlagning. Her har du en Fransk epleterte inspirert fra hans barndom. Smaker helt utrolig godt, og er enkel å bake. Et must å forsøke seg på synes jeg.

 

Ingredienser:

3-4 epler faste
Litt sitronsaft
0,5 dl Calvados
sukker
smør

Mørdeig eller butterdeig. Se egen oppskrift: Butterdeig
Grunnoppskrift til 22 cm form, for 26-27 cm økt til 1,5 gang grunnoppskrift. Ønsker du en mer robust deig, bruk egg istedenfor vann. Du kan også ha i litt melis for en søtere pai.


Vaniljekremen

1 dl fløte (bruker du 26 cm form øker du mengde til 1 1/2 dl)
50 g sukker (bruker du 26 cm form øker du mengden til 75 g)
1 ts ekte vaniljesukker
1 egg
1 eggeplomme

 

Fransk epleterte fremgangsmåte:
  1. Start med å lage mørdeigen. Se egen oppskrift og fremgangsmåte over:
  2. Kjevle ut deigen til 2,5-3 mm tykkelse. Trykk så deigen ut i en paiform, og litt opp over kanten slik at den ikke krymper for mye under steking. Prikk godt før legger i eplene.
  3. Skrell epler, fjern kjernehuset, og skjær dem opp i like store båter.
  4. Smelt litt smør, sukker, ha i en liten skvett sitronsaft og calvadosen. Trekk til side og rør det godt sammen.
  5. Legg i eplebåtene i et fint mønster på paien. Pensle med smørblandingen.

Stekes 1. gang: Først midt i oven på 220 C i 10 minutter – senk temperaturen så til 200 C, og stek videre i 10 nye minutter. Ta den så ut og fyll på vaniljekremen.

 

Lag vaniljekremen
  1. Bland alle ingrediensene godt med en visp.
  2. Hell på vaniljekrem.


Stekes 2. gang:
Sett kaken inn i ovnen på nytt, og stek videre i ca 12 – 15 minutter. Stek til vaniljekremen er blitt fast, og terten begynner å få gylne felter.


Fransk epleterte serveres:
La kaken stå å hvile 1 time og server den så umiddelbart. Gjerne med is eller krem.

Allergi: Laktoseredusert om du bruker laktosefri fløte. For de helt laktoseintolerante må du da også bruke melkefritt smør. Glutenfritt om du bruker glutenfritt mel. Høyt FODMAP – dette kan reduseres ved å bruke speltmel, og laktosefri melk. Det er likevel ikke mulig å få lavt FODMAP – da epler har høyt innhold.


Les mer om ekte vanilje og hvordan krydderet vaniljestang fremstilles: Vanilje

Pin It on Pinterest

Share This