Fransk gryte
Fransk carbonnade flamande klassisk servert i Le Creuset gryte

Fransk Carbonnade flamande er en typisk biffgryterett fra Nord-Frankrike. Man bruker alltid mørkt øl for å sette smak på retten. I tillegg bruke man karamellisert sukker, som gir en fin sødme til sausen. Masse små løk gir også et tydelig søtlig preg. Balansen mellom det søte, og litt bitre fra ølet er det som gir den spesielt gode smaken her. Man kan ha stekt sopp i retten, men personlig synes jeg det er bedre å server masse stekt sopp ved siden av. Soppen beholder både mye finere konsistens, og smak på den måten. Dette er rustikk slow food. Her oppskrift til 4-6 personer.

 

Ingredienser:

1,5 kg oksekjøtt i terninger.
6 ss sukker
2 gule løk (evt. 3 små)
30-40 små delikatesseløk/stjerneløk (evt. 20 små sjalottløk)
1 liter varm oksekraft eller oksebuljong
5 dl mørkt øl (bayer e.l.)
4 ss hvitvinseddik
6-7 ss hvetemel
Salt/pepper
Hakket kruspersille
Masse oppskåret sopp

Alternative krydder som er vanlig hvis man ønsker det er; laurbær, timian, nellik m.m. (jeg bruker ikke det, synes den rene smaken uten disse krydrene gir best smak).

 

Fremgangsmåte:

Gjør klar oksekraften og ha denne i en liten kjele ved siden, og hold den varm. Start så med å brune kjøttet i en stekepanne og legge dette i en ildfast gryte e.l. Når alt er ferdig stekt drysser du hvetemelet over kjøttet og blander godt. Ha samtidig over litt kvernet pepper og salt. Mellom hver bruning koker du ut stekepannen med oksekraften og heller den tilbake.

Hakk den gule løken, og skrell delikatesseløken. Ha nå sukkeret i stekepannen sammen med hvitvinseddikken. Stek sukkeret på middels varme, mens du hele tiden rører inntil sukkeret får en fin karamellisert farge. Ha så i løken og fres dette godt sammen i ca. 1 min. Hell over litt av kraften i stekepannen og la det koke litt, før du heller løken og stekekraften over i gryten med kjøttet. Gi oksekraften et oppkok – hell den og det mørke ølet over kjøttet. Du kan også nå evt. ha på annet krydder om ønskelig. Sett så lokket på gryte og ha den i oven på 170 C i 2 1/2 time. Litt avhengig av bitterheten på ølet du velger, må retten muligens justeres noe med mer sukker. Synes du gryten blir litt for tynn jevner du den litt på slutten av steketiden.

 


Serveres:
 Med potetmos, litt tyttebær, masse stekt sopp og dryss over hakket kruspersille. 

Allergi: Laktosefri. Dersom du ønsker retten glutenfri, må du bytte ut hvetemelet med et glutenfritt mel. I tillegg må du evt kjøpe et glutenfritt øl. Dette finner du ikke i mørk variant. Høyt FODMAP – skal dette bære en tradisjonell gryte får du den ikke lav på FODMAP. 

Pin It on Pinterest

Share This