Copyright Coquere

Fraisier kake – Copyright Coquere

Dette er en komplisert kake med mange momenter.

 

Fraisier kake

Fraisier kake er en fransk klassisk konditor og konfektkake. Dette er en komplisert kake med mange momenter. Når du mestrer alle momentene så er Fraisier kake en veldig dekorativ og imponerende kake å sette på kakebordet. I tillegg så smaker denne kaken fabelaktig godt. Den går også under navnet fransk jordbærkake. Fraisier betyr da også jordbær på fransk. De sier kanskje litt om kompleksitet, at dette er noe av det franske konditorer må kunne bake, før de får mesterbrev som konditor. Høy vanskelighetsgrad.


Ingredienser:

Genoise kakebunn – se egen oppskrift: Genoise kakebunn


Krem – crème mousseline

6 eggeplommer
200 g sukker
80 g maisenna
350 g smør
7 dl melk
2 ts ekte vaniljesukker


Alternative smakstilsetninger som tillegg

30 ml Kirsch/ Konjakk /Limoncello, Rom o.l.
Eller 50 ml sitronsaft og zesten av 1 sitron


Garnityr og annet fyll

Jordbær
Bærgele eller marsipanlokk


Lake

30 ml mørk rom/ evt. sitronsaft (dvs. en alkoholenhet/0,3 dl)
2 dl vann
1 dl sukker


Kaketopp

Marsipan eller ferdig marsipanlokk
Alternativt – Bringebær til å lage gele. Se egen oppskrift: Bringebærgele

 

Fraisier kake fremgangsmåte

 

Start med å lage genoise kakebunn.

 

Laken
 1. Kok opp vann, sukker og rom.
 2. Rør ut alt sukkeret og la det småkoke i 2-3 minutter for å få vekk alkoholsmaken.

 

Krem til fyll – crème mousseline
 1. Ha sukker, vaniljesukker og maisenna i en bolle. Bland dette godt før du har i eggeplommene.
 2. Ha litt av melken i og pisk eggeplomme til en jevn og klumpefri røre.
 3. Ha i kokende melk og rør godt.
 4. Ha i den alkoholholdige smakstilsetningen om du ønsker det. Hell blandingen over i en kasserolle og kok opp. La det småkoke i 2 minutter, samtidig visper du hele tiden.
 5. Trekk av kjelen og tilsett halvparten av smøret. Bruker du sitron som smakstilsetning må du ha i denne nå. Har du den i før mister du mye av smaken. Avkjøl.
 6. Etter avkjøling heller du blandingen over i en bolle og har i resten av smøret, som må være romtemperert. Visp det hele sammen i en kjøkkenmaskin til kremen får en luftig konsistens.

 

Montering
 1. Formen må du ha dekket rundt med bakepapir eller acetat plastikk.
 2. Skjær genoise kaken i to og legg den ene delen i formen.
 3. Dynk kakebunnen i formen med lake ved hjelp av en pensel.
 4. Kutt jordbærene i to og trykk de opp langs innsiden og litt ned i kakebunnen langs kanten på en rund form.
 5. Bruk en krempose og sprøyt ca. halvparten utover kakebunnen og mellom jordbærene.
 6. Kutt opp resten av jordbærene og legg disse oppe på. Sprøyt nå 1/4 av kremen over jordbærene.
 7. Den andre kakebunnen må du tilpasse litt – skjære ca. 1 cm mindre diameter enn selve kaken. Legg så denne på toppen. Dynk denne på samme måte som over.
 8. Nå tar du resten av kremen og sprøyter i mellomrommet mellom kaketoppen, samt utover toppen. Bruk evt. en kakespatel eller slikkepott til å jevne det ut. Sett i kjøleskapet i minst 3 timer.
 9. Etter 3 timer så kan du nå velge å ha på tradisjonelt et marsipanlokk eller lage gele.
 10. Lager du gele så venter du til geleen har fått romtemperatur og begynner så vidt å bli litt stiv. Hell den så forsiktig og fra lav høyde over toppen av kaken.
 11. Sett kaken på nytt inn i kjøleskapet 1-2 timer til geleen har stivnet.
 12. Kjøper du ferdig marsipanlokk, så skjærer du det ut til en pen sirkel som er ca. 0,5 cm mindre enn diameteren på kaken dersom du ønsker å pynte slik jeg har gjort. Alternativ akkurat samme diameter som kaken. Når du legger på lokket er det en fordel om du har lagt det ferdige tilpassede lokket i fryseren en 20-30 minutter. Da blir det lettere å legge på. Dersom du ønsker det så kan du kjevle ut eget lokk, både av god kvalitet kjøpemarsipan eller lage marsipanen selv. Det er et alternativ å bruke fondant, noe som er litt enklere å arbeide med enn marsipan. Personlig synes jeg ikke fondant gir så god smak.

 

Tips

Genoise kakebunn er veldig lett og skjør. Det kan derfor være en fordel ved monteringen at du tilpasser diameteren på lokket, og så legger det i fryseren et par timers tid. Når du så har kommet til den del av monteringen at du er klar til å legge på lokket, tar du det ut av fryseren og legger det umiddelbart på toppen. Jeg bruker å lage genoisebunn dagen før montering. Slik at bunnen setter jeg kaldt og ferdig tilpasset i formen, mens toppen da ligger natten over i fryseren. Monteringen gjør jeg dagen før servering, mens jeg legger på marsipanlokket på den dagen kaken skal serveres. Det er en fordel å legge på marsipanlokk og pynt så kort tid før servering som mulig.
Pynt med jordbær, krem o.l.

 

Allergi: Glutenfri. Ikke laktosefri, men enkel å lage laktosefri ved å bytte ut melken og smøret med laktosefri variant. Høyt FODMAP skyldes laktosen og evt. mandler i marsipanlokket. Bytt til laktosefri melk og smør. I tillegg kan du benytte bringebærgele lokk, fondant eller falsk marsipan. Da får du lavt FODMAP.


De franske kjøkken regnes inniblant de fem beste i verden. Les mer om fransk mat her: Fransk mat

Pin It on Pinterest

Share This