Copyright Coquere

Fløtekarameller – Copyright Coquere

Fløtekarameller smaker himmelsk

Fløtekarameller

Det å lage sine egne fløtekarameller er superenkelt. Smaker utrolig godt, og er fine å gi bort som små gaver om man ønsker det. Karamellsmaken oppstår når man varmer opp sukker til over 100 grader. Det er først da sukkeret begynner å bli brunt og utvikle den kjente karamellsmaken. Det betyr at her bør du være litt forsiktig. Da sukkeret i tillegg kleber, og med over 100 grader, kan det fort gi store brannskader.

 

Ingredienser:

150 g smør
2,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker
1,5 dl sirup, lys type
1,5 ts ekte vaniljesukker (kan sløyfes)
1-1,5 ts havsalt flakes (kan sløyfes)

 

Fløtekarameller fremgangsmåte:
  1. Ha alle ingrediensene i en kjele, evt. også salt eller vaniljesukker. Kok opp og la det småkoke i 10-15 min. Pass hele tiden på å røre. Kok til massen begynner å tykne og får en lysbrun farge.
  2. Nå bør du sjekke med et steketermometer. Karamellmassen skal ha 118 C – så mot slutten må du øke temperaturen på stekeplaten litt. Har du ikke et steketermometer for hånd, kan du utføre det man kaller «karamelltesten». Ta en dråpe med karamellmasse og dypp i kaldt vann. Kan dråpen så rulles til en kule, er karamellmassen varm nok.
  3. Hell massen over i en non-stick form. Har du ikke det, må du kle formen med bakepapir.
  4. La karamellmassen avkjøles i formen i noen timer. Ta den så ut og kutt den opp i passende biter.

 

Tips: Det er dekorativt å pakke karamellene inn i cellofanpapir e.l.

Allergi: Glutenfrie. Gjøres enkelt laktosefrie ved å benytte laktosefri fløte. De fleste med laktoseintoleranse tåler såpass lite smør, som det er i den enkelte karamell. Ønsker du absolutt laktosefrie karameller kan du benytte melkefritt smør i tillegg til fløten.


Les mer om karamellisering, og hvordan karamellsmaken utvikler seg. Kokkekjemi for den spesielt interesserte: Karamellisering

Pin It on Pinterest

Share This