Fiskekabaret – Copyright Coquere

Fiskekabaret er sunn med mye fisk og grønnsaker, lite kalorier i seg selv

 

Fiskekabaret

Fiskekabaret, eller bare kabaret er en veldig gammel rett. Det finnes oppskrifter og nedtegnelse i arabiske kokebøker helt tilbake til 900 tallet. De dukket opp i Frankrike rundt 1200 tallet. I Skandinavia var de populære retter på koldtbordet fra 1930 tallet og ut på 1980 tallet. Deretter forsvant de litt i Skandinavia. Dette er en rett enn fint kan pusse støv av.

Fiskekabaret er sunn med mye fisk og grønnsaker, lite kalorier i seg selv. De serveres som regel med remulade og brød, og det er her mye av kaloriene tilføyes. Fiskekabaret alene er m.a.o. en sunn, og kalorifattig rett. Dermed ganske enkelt selv å bestemme hvor mye mer kalorier man får i seg, gjennom å begrense tilbehøret. Fiskekabaret er en enkel rett å lage. Du må bare ha tålmodighet, ved å vente til geleen har stivnet. Dermed den perfekte rett å lage dagen i forveien.

I denne oppskriften får du fiskekabaret til fire personer, dersom du kun serverer fiskekabaret med tradisjonelt tilbehør. Dersom den er en del av et koldtbord, holder den til mange flere.

 

Ingredienser

350-400 g torsk
150 g crabsticks, Lob nobs eller lignende (kan f.eks. byttes med 100 g mer torsk)
12-14 Scampi eller store ferske reker
8 asparges
3 egg
300-350 g assorterte grønnsaker, erter, gulrøtter o.l. (ferdig frossen blanding går fint)

5-6 dl lys aspik gele eller vegetarisk gele. (Fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker)
Alternativt til aspik: 5-6 gelatin blader; og 5-6 dl lys fiskebuljong

 

Fremgangsmåte
  1. Start med å kutte alle grønnsaker opp i små terninger om du ikke benytter frosne ferdig grønnsaker.
  2. Skjær kun tuppen av aspargesene slik at du har 2-3 cm lengde.
  3. Kok så alle grønnsakene slik at det er gjennomkokte, men ikke overkokt. Ha de umiddelbart over i iskaldt vann, for å stoppe kokeprosessen. Hell av vannet, og la grønnsakene dryppe av i et dørslag/sikt e.l. Sett de til side.
  4. Kok eggene hardkokte, og ha disse også over i iskaldt vann, inntil de er helt nedkjølt. Ta av skallet på eggene, og sett til side.
  5. Posjer torsken i lettsaltet vann i 10-12 minutter. (Posjere er et fancy uttrykk for å la torsken trekke i nylig oppkokt vann, og hvor du trekker kjelen av platen, uten mer direkte varme på i dette tilfelle). Torsken må ikke ligge så lenge at den løser seg opp. Den skal holde formen, men være gjennomkokt.
  6. Gjør klar en passende form som rommer alle ingrediensene. Samtidig må du kunne fylle på så aspik geleen så vidt dekker alt innholdet. Jeg brukte en brødform på 21 x 10 x 6 cm, men du kan bruke både større og mindre. Poenget er at du fyller opp med grønnsaker inntil du har nesten helt full form, og så fyller du opp med aspik geleen. Dermed er det lurt å ha tilstrekkelig med grønnsaker, slik at du ikke finner ut når alt er klart, at formen ble for stor. Da vil du få problemer med å få en fiskekabaret pen, når den skal veltes over på et fat.

 

Montering:
  1. Kok opp aspik geleen som anvist på pakken(e). Jeg brukte en pakke som gav 5 dl, og måtte bruke to pakker, fordi med mitt fyll trengte jeg 6 dl. ((Eller kok opp fiskebuljong og løs opp gelatin bladene i den.) Dette blir ingen eksakt vitenskap, fordi det avhenger av hva du har i av ingredienser, og hvor romoppfyllende dine ingredienser er i forhold til formen din.
  2. Legg så et pent lag i bunn. Jeg delte mine egg i to, og la de med kuttsiden ned, så kan du legge scampi/reker pent utover og i tillegg foreslår jeg å bruke aspargestoppen i bunn. Det er bunn som blir toppen og presentasjon av fiskekabareten.
  3. Dersom du ønsker det, kan du helle forsiktig et lite lag med aspik gele, og la den stivne. Dette foreslås ofte for å få en pen presentasjon, men tar mer tid. Jeg brydde meg om dette. Jeg passer kun på at alt fyllet var tettpakket, så fylte jeg svært forsiktig opp med geleen.  Det er mulig presentasjon kunne blitt penere med en slik måte å gjøre det på. Hjemmelaget mat kan etter mitt skjønn godt se litt rustikt ut.
  4. Sett fiskekabareten kaldt tildekket i kjøleskap minst 3-4 timer, eller lag den ferdige kvelden i forveien.

 

Servering:

Ha formen forsiktig ned i varmt vann, pass bare på at du ikke får vann oppe i selve fiskekabareten. Ikke overdriv tiden du har den i varmt vann, ellers så smelter gelen helt. Bruk en tynn kniv eller en tynn stekespade el. ned langs sidene. Trykk litt lett på innover. Du vil merke når den begynner å løsne. Dekk den med en passende serveringsform, eller fat, og snu den raskt rundt på fatet. Tørk av eventuell gele som har blir vandig. Sett den på nytt inn i kjøleskapet i 30-60 min.

Serveres med loff eller brød, samt en god remulade. Se egen oppskrift på en enkel og rask remulade: Remulade  

 

Allergi: Gluten og laktosefri. Høyt FODMAP i grønne erter og asparges. Det er likevel så små mengder per porsjon at dette vil de fleste tåle fint. Under 12 g asparges og 45 g erter.


Les mer om bruken av gele og historien til kabaretene (engelsk tekst): Aspic

En mye enklere og kortere artikkel om aspik og gele på norsk: Aspik gele

Fiskekabaret er i slektskap med fransk terrine. Se egen forklaring på terrine (engelsk tekst): Terrine

Hva er crabsticks og lignende produkter. Les mer om surimi (engelsk tekst): Surimi

Pin It on Pinterest

Share This