Fiskekabaret – Copyright Coquere

Fiskekabaret er sunn med mye fisk og grønnsaker, lite kalorier i seg selv

 

Fiskekabaret

Fiskekabaret er en ærverdig kulinarisk kreasjon, med røtter som strekker seg tilbake til det 10. århundre i arabisk kokeboktradisjon. Den gjorde sitt inntog i Frankrike på 1200-tallet, mens den i Skandinavia prydet bord og buffeter som en populær kald rett fra 1930-tallet til 1980-tallet. Imidlertid opplevde den en nedgang i popularitet i mer moderne tider. Nå er det en mulighet for at denne retten kan gjeninnta rampelyset.

Utover sin historiske betydning skiller fiskekabaret seg ut som et sunt alternativ, rik på fisk og grønnsaker, og naturlig lav på kalorier. De vanlige tilbehørene som remulade og brød bidrar til kaloriinntaket, slik at du kan kontrollere den totale mengden. Vurder fiskekabaret alene – en sunn og kalorifattig delikatesse. Forberedelsen er enkel; tålmodighet er nøkkelen, spesielt mens du venter på at retten skal ta form. Dette gjør det til en ideell rett å forberede dagen før.

Denne oppskriften gir en deilig porsjon fiskekabaret til fire personer når den serveres med tradisjonelt tilbehør. Hvis den blir en del av et koldtbord, blir den et herlig tilbud for en større samling.

 

Ingredienser

350-400 g torsk
150 g crabsticks, Lob nobs eller lignende (kan f.eks. byttes med 100 g mer torsk)
12-14 Scampi eller store ferske reker
8 asparges
3 egg
300-350 g assorterte grønnsaker, erter, gulrøtter o.l. (ferdig frossen blanding går fint)

5-6 dl lys aspik gele eller vegetarisk gele. (Fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker)
Alternativt til aspik: 5-6 gelatin blader; og 5-6 dl lys fiskebuljong

 

Fremgangsmåte
 1. Begynn med å finhakke alle grønnsakene, med mindre du velger frosne ferdighakket.
 2. Trim kun spissen av aspargesen, og la dem være 2-3 cm lange.
 3. Fortsett med å koke grønnsakene til de er grundig kokt, men ikke overkokt. Overfør dem umiddelbart til iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Tøm vannet og la grønnsakene renne av i en sil eller et dørslag. Sett dem til side.
 4. Kok eggene hardkokte og legg dem i iskaldt vann til de er helt avkjølt. Skrell eggene og sett dem til side.
 5. Pocher torsken i lett saltet vann i 10-12 minutter. (Pochering innebærer å la torsken trekke i nylig kokt vann, fjerne pannen fra direkte varme i dette tilfellet.) Forsikre deg om at torsken er gjennomkokt, men beholder formen uten å oppløses.
 6. Forbered en egnet beholder som rommer alle ingrediensene samtidig som den gir mulighet for å fylle på så mye gelé som mulig. Jeg brukte en brødform på 21 x 10 x 6 cm, men du kan bruke en større eller mindre. Nøkkelen er å fylle beholderen med grønnsaker til den er nesten full, og deretter fylle på med aspikgelé. Det er derfor klokt å ha nok grønnsaker for å unngå å oppdage at formen er for stor når alt er klart. Dette hindrer problemer når du skal snu fiskekabareten på et serveringsfat.

 

Montering:
 1. Følg instruksjonene på pakken(e) for å koke aspik-geléen. Jeg brukte en pakke som ga 5 dl og måtte bruke to pakker, ettersom fyllet mitt krever 6 dl. (Alternativt kan du koke fiskekraft og løse opp gelatinblader i det.)
 2. Presisjonen er utfordrende her, da det avhenger av ingrediensene dine og hvor plassbesparende de er i forhold til formen din.
 3. Legg et tiltalende lag i bunn. Jeg halverte eggene og plasserte dem med den kuttete siden ned. Denne ordningen gir en attraktiv visning av reker, og jeg anbefaler å plassere aspargestopper nederst. Husk at bunnen blir toppen og viser frem fiskekabareten.
 4. Valgfritt kan du forsiktig helle et tynt lag med aspikgelé og la det stivne for en mer forfinet presentasjon, selv om det krever ekstra tid. Jeg valgte å ikke gjøre dette og sørget for at fyllet var tett pakket før jeg forsiktig la til aspik. Mens denne metoden kanskje ville ha forbedret presentasjonen, foretrekker jeg et litt rustikt utseende for hjemmelaget mat.
 5. Dekk til fiskekabareten og sett den i kjøleskapet i minst 3-4 timer, eller forbered den kvelden før for ekstra tid og mindre stress.

 

Servering: Senk formen forsiktig ned i varmt vann og forsikre deg om at ingen vann trenger inn i fiskekabareten selv. Unngå å la den ligge i varmt vann for lenge, da overdreven tid kan føre til at geléen smelter helt. Bruk en tynn kniv, spatel eller lignende verktøy langs sidene og påfør forsiktig innover press. Du vil merke når den begynner å løsne. Legg en passende serveringsform eller tallerken over formen og snu den raskt på retten. Tørk av eventuell vannaktig gelé som kan ha samlet seg. Sett den tilbake i kjøleskapet i 30-60 minutter.

Serveres med loff eller brød, samt en god remulade. Se egen oppskrift på en enkel og rask remulade: Remulade  

 

Allergi: Gluten og laktosefri. Høyt FODMAP i grønne erter og asparges. Det er likevel så små mengder per porsjon at dette vil de fleste tåle fint. Under 12 g asparges og 45 g erter.


Les mer om bruken av gele og historien til kabaretene (engelsk tekst): Aspic

En mye enklere og kortere artikkel om aspik og gele på norsk: Aspik gele

Fiskekabaret er i slektskap med fransk terrine. Se egen forklaring på terrine (engelsk tekst): Terrine

Hva er crabsticks og lignende produkter. Les mer om surimi (engelsk tekst): Surimi

Pin It on Pinterest

Share This