Fordelen med å lage egen ost, er at du kan tilsette de smaker du liker selv. Osten på bildet er også laget helt laktosefritt.
Ferskost
Det er mulig du tenker at å lage sin egen ferskost er mye jobb og veldig komplisert. Det er langt fra sannheten. Du lager din egen ferskost forholdsvis raskt, og det er ikke spesielt komplisert. Sannsynligvis så har du alle ingrediensene som skal til hjemme allerede. Fordelen med å lage egen ost, er at du kan tilsette de smaker du liker selv. Du kan også tilpasse hvor fast eller løs du selv foretrekker osten. Det er en annen stor fordel for de med laktoseintoleranse å kunne lage sin egen ost. Selv om tilbudet på laktosefrie ferskoster har økt, så kan man fortsatt ha problemer med å finne slike oster. Særlig med tanke på alle smaker, som finnes på ferskoster med laktose. Lager du selv, er det du som bestemmer smakstilsetningene. Her får du ca. 2 dl eller 300 g ferdig ost.
Ingredienser
1 liter h-melk (eventuelt 1,3 liter h-mel om du sløyfer fløten)
3 dl kremfløte
3 ss eddik (du kan også benytte sitronsaft)
1 ts salt
Smakstilsetning
Salt
Pepper
Gressløk
Chili
Alt du har lyst til å tilføre av smak etter eget ønske og fantasi.
Fremgangsmåte
- Start med å gjøre klar ingrediensene, og utstyret.
- Ha melken og eventuelt fløten over i en passende stor kjele. Varm så opp til 85 °C, det er fordel om du benytter et mat-termometer, men har du ikke det så når du riktig temperatur i det øyeblikket melken begynner å skumme lett, og damper. Pass bare på å bruke en visp, og rør jevnlig rundt slik at ikke melken brenner seg. Benytt medium temperatur på platen, selv om det da tar litt lengre tid. Når du har nådd riktig temperatur, trekk kjelen til siden.
- Ha i salt og eddik, og visp alt godt inn. La det hele stå i ca. 10 min. Melkeblandingen vil nå skille seg. Bruker du vanlig melk og fløte vil den bli mer klumpete. Derimot bruker du laktosefri melk og fløte, får du en mer kornete blanding. Dersom den ikke skiller seg nok, så ha i mer eddik, og venter litt til.
- Ha nå et osteklede som er brettet dobbelt, eller et kjøkkenhåndkle. (Dersom du benytter kjøkkenhåndkle er det viktig at du har skylt det i kaldt vann flere ganger. Du bør få ut alle rester av skyllemiddel, ellers setter fersk ost lett smak). Ha ostekledet over et dørslag, eller en sil, plasser dette over en passende kjele. Hell væsken forsiktig over i dørslaget, og la mysen renne av. Mysen er den gulaktige vandige rest væsken.
Dette er en grei måte å å henge osten på, slik at mysen renner av.
Avrenning av mysen og sluttføring
- Knyt osteklede eller kjøkkenhåndkle sammen. La den nå henge fritt over en kjele, eller lignende. Dette for at ekstra væske skal renne av, slik at du får en mer fast ost. Et osteklede er tynnere enn et kjøkkenhåndkle. Dermed holder det om du lar det henge 15-20 min. Dersom du bruker et kjøkkenhåndkle bør du la det henge lengre. Jeg lot mitt henge i ca. 40 min. Noe som gav en fin og myk nok konsistens når osten var kjølt ned. Lar du den henge lengre får du en fastere ost.
- Ha osten over en bolle, tilsett krydder.
- Bland alt godt og ha osten over i en passende form, boks eller lignende.
- Sett i kjøleskapet. Oppskriften gav for meg 2 dl ferdig fersk ost.
Serveres: Ferskost passer til mye, og kan brukes både i bakst, på brød og hva du måtte ønske. Du kan for eksempel lage egne crostini, og ha på din egen ferskost med tomat, agurk og basilikum. Crostini lages så enkelt at det ikke er en oppskrift. Skjær bagetter i passende skiver, pensle de med olivenolje. Sett de så litt under grillen i ovn, til de blir sprø og gylne. Avkjøl på rist.
Crostini med tomat, agurk, basilikum, olivenolje med egen ferskost smaker nydelig
Allergi: Glutenfri. Laktosefri om du benytter laktosefri melk og fløte. Lavt FODMAP, om du lager den laktosefri. Du må bruke laktosefri kumelk, ikke soyamelk eller lignende.
Les om melk og de forskjellige melketyper. Du kan også benytte andre typer melk til å lage ost: Melk
Det finnes mange ostetyper. Ferskost er bare en av disse. Les mer om ost: Ost