Copyright Coquere

Fersken og safrankake – Copyright Coquere

Fersken og safrankake er en dekorativ og god kake

 

Fersken og safrankake

Fersken og safrankake er en dekorativ kake, fordi bunnen blir topp på samme måte som når man lager tarte tatin. Både smaken og fargen fra safran gir kaken et litt luksuriøst preg. Så her har du en litt annerledes kake som vil overraske gjestene.

 

Ingredienser:

125 g sukker
4-5 hele fersken (evt. hermetiske eller nektariner)
200 hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts natron (bikarbonat av soda)
1 krm salt
2 egg
2 dl kulturmelk eller annen syrnet melk
0,75 dl nøytral olje
En stor nype safran i tråder/0,5 g malt

 

Karamellisering

50 g sukker
50 g smør

 

Fersken og safrankake fremgangsmåte:
  1. Sikt mel, bakepulver og natron i en bolle. Ha i sukker og bland.
  2. Ha eggene i en ny bolle og visp de sammen. Ha i melken, olje og safran. Visp godt sammen.
  3. Når starter du med å dele ferskenene i to og fjerne steinen. Så deler du i noenlunde like store båter – dvs. 3 båter pr. 1/2 fersken. Bruker du hermetiske kan du bare gå rett på å dele de i båter.
  4. Nå kan du lage kaken på to måter. Kaken lages på samme måte som tarte tatin. Den skal snus og bunnen blir topp. Du kan da enten lage den i en stekepanne som tåler ovnen, eller lage den i to steg. Ved to stegsmåten må man først karamellisere ferskenene i smør og sukker, og ha de over i en paiform e.l. som kan snus. Formstørrelse ca. 26 cm.
  5. Karamellisering – ha sukker og smør i en stekepanne. Ha pannen på medium varme og rør godt rundt til sukkeret begynner å brunes. Legg så ferskenene pent opp så jevnt du kan.
  6. Nå først blandes våte ingredienser godt inn i de tørre ingrediensene, til alt er godt blandet og jevnt. Det blir en ganske bløt røre.
  7. Hell så forsiktig røren over ferskenene.

 

Tips

Et alternativ til å bruke safran er vaniljesukker. Da får du en annen smak, men som også passer godt til fersken.

 

Stekes: 180 Cº i ca 25-30 minutter. Til den blir gyllen på toppen. Når du nå tar ut kaken – må den med en gang vendes over på et fat. Hvis ikke vil den feste seg og kan bli umulig å få ut.

 

Fersken og safrankake serveres: Lummen eller kald. Gjerne med litt is, vaniljesaus eller krem.

Allergi: Hverken gluten- eller laktosefri. Den kan gjøres enkelt glutenfri, ved å benytte glutenfritt mel. Dette er også en enkel kake å bake glutenfri, fordi røren er ganske bløt, og det er ikke nødvendig å elte. Kaken heves pga reaksjonen mellom det syrlige i melken og natron. Har ikke funnet laktosefri syrnet melk. De fleste tåler likevel bedre syrnede melkeprodukter. Så du likevel kan benytte denne typen. Vil du likevel være helt sikker så tar du 1 dl laktosefri rømme, og 1 dl vanlig laktosefri melk. Rør blandingen godt sammen. Bruk denne på tilsvarende måte som kulturmelk.

Høyt FODMAP – fersken har høyt innhold så det finnes ikke noe gode erstatninger. Ønsker du å redusere innholdet kan du bruke speltmel. Kaken vil likevel ha et høyt innhold.


Les mer om safran som er verdens dyreste krydder: Safran

Pin It on Pinterest

Share This