Copyright Coquere

Copyright Coquere

Fersk pasta smaker utrolig mye bedre. Her til kylling med sopp

 

Fersk pasta

Fersk pasta smaker mye bedre enn tørr. Det er mange som sikkert innbiller seg at å lage sin egen pasta er vanskelig. Det er det absolutt ikke. Fersk pasta består kun av to ingredienser, fint mel og egg. Litt enkel teknikk, eventuell en manuell pasta maskin, og litt tid er alt som skal til. Din egen ultra ferske pasta vil garantert smake bedre enn noe du har kjøpt. Så verdt et forsøk.


Ingredienser:

500 g durumhvete, tipo 0, pizza mel, eller 00 mel
5 egg (et egg pr. 100 g mel)

 

Fremgangsmåte:

Du kan bruke vanlig hvetemel, men det er en fordel om du får tak i det finere durumhvete. Går også under navnet 00 mel, tipo 0 mel, eller pizza mel. Det er et mel som er ekstra fint malt, og som inneholder litt mer gluten. Noe som er viktig i forhold til å få et lett og fin pasta, som holder formen.

NB! Eggene må være romtemperert før du starter.

1) Ha melet i en passe stor bakebolle. Best om bollen er litt vid og ikke så dyp. Lag en liten fordypning i melet. Knekk eggene og ha de forsiktig i fordypningen av melet. Med en gaffel så visper du først eggene sammen. Bruk nå gaffelen i kanten av eggene og bland inn egg og mel inntil du har blandet det hele sammen.

2) Fortsett nå med hender, og elt det sammen inntil du har fått en mer fast deig. Ha så deigen ut på et passende lett melet bakebord. Fortsett å elt deigen sammen i en 7-10 minutter inntil du har en deig som er fast og fin. Den skal ikke klistre seg til fingeren, og ha en konsistens omtrent som plastelina. Deigen kan både bli for løs og for tørr. Dette vil avhenge av størrelsen på eggene. Blir den for tørr, drypp forsiktig i litt og litt vann inntil den holder sammen. Blir den for løs har du bare ha i mer mel.

3) Rull deigen til en passende stor pølse og skjær så passende store biter av deigen. Jeg bruker 2 cm brede biter som veier en 50-60 g. Bruk nå maskin, og sett valsehjulet på bredeste innstilling. Start å vals ferdig en og en bit ad gangen. Vals på hvert trinn en 2-3 ganger før du endrer innstilling på maskinen til neste trinn. Fortsett inntil du selv synes du har en tynn nok pasta. Det er en smakssak.

Copyright Coquere

Copyright Coquere

Rull pastadeigen til du får den passende tynn

4) Kjør nå pastaen gjennom den formen du ønsker. Min maskin kan velge tagliatelle eller vanlig spagetti. Ønsker du lasagneplater så skjærer du ut dem. Du kan selvfølgelig også fint klare dette uten maskin. Da bruker du kjevle – kjevl inntil du får tynn nok pasta. Så bruker du en kniv og skjære fasongen du ønsker, eller eventuelt ruller ut til spagetti, eller lager andre former. Når du har fått ut den pastaformen du ønsker, så dryss over litt mel. Med en lett hånd så løfter du pastaen litt rundt slik at den dekkes med et lett lag med mel. Dette hindrer at den kleber seg sammen.

Copyright Coquere

Copyright Coquere

Her tagliatelle

5) Du kan fint ha pastaen i en tett boks, en tett plastpose eller lignende. Du kan så oppbevare den i kjøleskapet et par dager. Alternativt går det også å fryse den ned, da holder den seg i et par uker. Men best er det å bruke den umiddelbart.

 

Bruk: Kokes – som italieneren sier i så salt vann som Middelhavet. Fersk pasta er ferdig kokt etter 2-4 minutter. Bruker du fersk pasta til lasagne må du redusere væskemengden i lasagnen, fordi tørr pasta trekker til seg en del væske.

Allergi: Ikke glutenfri. Det går å lage glutenfri pasta av både maismel og andet glutenfritt mel. Har du i tillegg xanthan i, vil dette kompensere for mangel på gluten, slik at du får en bedre pasta. Til oppskriften blander du i 1 g xanthan. Xanthan fås kjøpt på nett. Laktosefri. Høyt FODMAP. Du får lavt FODMAP om du bruker speltmel. Det er det enklest å benytte. Du får da en pasta med litt mer tyggemotstand. Viss ikke kan du også bruke glutenfritt mel – se over. 

Pin It on Pinterest

Share This