Eplsestrudel
Klassisk eplestrudel

Eplestrudel har skikkelig historiske aner. Strudel sies å ha sitt opphav så langt tilbake som 1500-tallet, men man har ikke funnet oppskrifter lengre tilbake enn 1696. Strudel kommer fra tysk og betyr virvel. Det er en typisk kake med opprinnelse i den tyskspråklige verden. Strudeldeig kalles da også for tysk butterdeig. Litt komplisert å få rullet den tynne leiven med fyll uten at den går i stykker, ellers en lett kake å bake.

 

Ingredienser:

Deig
250g hvetemel (ekstra fint som f. eks til pizza)
2ss smør
1stk egg
1dl lunkent vann

 

Fyll
1 kg epler faste med litt syre. (F.eks. Pink lady synes Granny Smith blir for syrlig her)
Sitronsaft.
100 g rosiner, bløtlagt i litt vann evt. rom eller annet brennevin for mer smak
5 ss hakkede mandler
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker (ekte – ikke vanillin)
100 g sukker
4 ss strøkavring
2ss smør

 

Fremgangsmåte:

Ingrediensene til deigen kjøres sammen i en foodprosessor, og pakkes i plastfilm. La deigen hvile i minst en halv time i kjøleskap.

 

Rist mandlene i en stekepanne, ha på sukkeret, smøret og brødsmulene. Ta det av varmen når det er blitt gyllent, bland i kanel og vanilje. Når blandingen er helt avkjølt, kan du hakke den litt finere, evt. legg den mellom to bakepapir, og bruk en kjevle til å banke den lett. Eplene: skrelt og kuttet i tynne båter eller skiver (jeg brukte en mandolin). Legge eplene så i en bolle med vann og en del sitronsaft, for å forhindre at de blir brune.

 

Strudeldeigen kjevles ut i alle retninger, med mel over og under hele tida slik at den ikke setter seg fast. Er den riktig laget kan du nå strekke den litt med hendene. Du skal ende opp med en stort teppe lignende leiv, tynt som et ark. (Du skal kunne se igjennom, typisk dersom den blir for tykk så får den ikke den sprø konsistensen. Dette krever nok litt øvelse) Derfor er det viktig at deigen har hvilt lenge, så den blir elastisk. Skal den gjøres på tradisjonell måte legger du deigen over på et kjøkkenhåndkle, i Tyskland kaller man dette for et strudelklede. Deigen er veldig tynn, og klede gjør at det er en lettere jobb med, å flytte den over på et stekebrett. Fordel eplene utover over hele deigen, dryss jevnt over med mandel- og sukkerblandingen. La rosinene renne av vesken, og fordel disse også jevnt utover. Rull sammen som en rullekake, men bare så endene møtes, m.a.o. ikke helt som på en rullekake med flere rullelag. Blir kaka litt for lang, kan den bare deles i to eller tre. Delene legges ved siden av hverandre på et smurt stekebrett. Brettekantene ned. Pensle med smeltet smør. Strudelen skal bli sprø og gyllen. Blir den for mørk, kan du evt. legge over bakepapir mot slutten av steketiden.

 

Stekes: i forvarmet ovn på 170 grader i ca. 50-55 minutter. Litt individuelt avhengig av ovnen, så du må prøve deg frem. Muligens t.o.m. øke eller senke temperaturen mot slutten.

 

 

Serveres: Skjæres i skiver og serveres lumen med dryss av melis over. Tradisjonelt enten med krem eller også kanel-is.

Allergi: laktosefri, men ikke glutenfri. Tror ikke det vil være mulig å lage denne kaken glutenfri, da det er glutenet som skaper den elastiske deigen som kan strekkes tynt.

Pin It on Pinterest

Share This