Eplegalette – Copyright Coquere

Eplegalette, er fransk og betyr flatkake

 

Eplegalette

Eplegalette er en lettere variant av eplepai. Eplegalette, er fransk og betyr flatkake, det er en mer leken og smakfull erstatning for den mer tidkrevende eplepaien. Oppskriften fokuserer på presisjon i deiglagingen for å oppnå saftighet og sprøhet. Server den varm med is så er det en uimotståelig godbit, som muligens blir din nye favoritt.

 

Ingredienser
Deigen:

200 g speltmel eller hvetemel
20 g sukker
1 ts salt (kan sløyfes ved bruk av saltet smør)
150 g kaldt usaltet smør av god kvalitet
65 g iskaldt vann

 

Fyll:

2-3 epler, ca. 300 g, ferdig kuttet
50 g hvitt sukker (juster etter smak og eplenes syrlighet)
15 g maisenna
½ ts salt
2-3 ts kanel
Litt revet muskatnøtt
2-3 ss sitronsaft

 

Garnering:

30-40 g smør
2-3 ts demerarasukker
Egg til pensling
Flaksalt (valgfritt, gir kontrast til det søte)

 

Fremgangsmåte
Deigen:
  1. Start med deigen. Den er delikat, så unngå overbearbeiding.
  2. Vann og smør må være iskalde.
  3. Bland de tørre ingrediensene først, ideelt sett i en foodprosessor.
  4. Smøret, delt i terninger og avkjølt, tilsettes i pulserende bevegelser til blandingen blir sandaktig.
  5. Tilsett gradvis vannet mens du pulserer, maksimalt 8-10 ganger. Deigen skal ikke bli en jevn masse, men heller ha en sandete tekstur.
  6. Form den til en rund flat deig, og pakk den inn i klebeplast. La den kjøle seg i kjøleskapet i ca. 1 time.
  7. Etter avkjøling, legg deigen på en lett melet flate, kjevle den forsiktig til en rund leiv inntil du har en diameter på 31-32 cm. Det kan hende du må bruke hendene til å forme kantene slik at de ikke deler seg.
  8. Forflytt leiven over på bakepapir på en stekeplate for stekoven.

 

Fyll:
  1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle.
  2. Skrell eplene, fjern kjernene, og skjær dem i tynne skiver på ca. 04-05 millimeter tykkelse.
  3. Bland eplene med de tørre ingrediensene ved forsiktig å blande de sammen med hendene.
  4. Til slutt har du over sitronsaft, vendt de raskt inn i saften, og la blandingen hvile i ca. 10 minutter.

 

Montering:
  1. Plasser eplene i en ring på deigen med en 4-5 cm avstand fra kanten, brett deretter kanten uten epler over ytterste del av eplene.
  2. Pensle kantene med egg, dryss over demerarasukker, legg smørklatter over eplene, og hell over resten av saften fra eplene.
  3. Dryss over litt flaksalt om ønskelig. Det salte og det søte gir en fin kombinasjon, men kan sløyfes om ønskelig

 

Eplegaletten like før baking

 

Bakes: Bakes midt i ovnen, forvarmet til 190°C, i ca. 40-45 minutter til eplegaletten er gyllen og sprø.

 

Serveres: Nyt eplegaletten både varm og kald. Den smaker fantastisk rett ut av ovnen, spesielt med vaniljeis.

Allergi: Inneholder gluten. Laktosefri med høykvalitetssmør. Høyt FODMAP på grunn av eplene; reduser ved å bruke speltmel, men kaken vil fortsatt ha høyt FODMAP.


Les mer om eplers helsegevinster: Eplers helsegevinst

Noe mer omfattende artikkel om eplers helsefordeler og næringsinnhold (engelsk tekst): Health benefits apples

Fakta informasjon om eple som frukt (engelsk tekst): Apples

Pin It on Pinterest

Share This