Copyright Coquere

Epledessert – Copyright Coquere

Sunn dessert med lite fett

Epledessert med havrecrunch

Epledessert med kesam eller kvarg har svært lite fett, så her har du en mager dessert både til hverdags og fest. Dette er en klassisk trifle dessert. Egentlig ikke annet enn – en sunnere og magrere variant av den mest vanlige norske trifle desserten – tilslørte bondepiker. Dette er dermed en dessert du kan unne deg når du har lyst på noe søtt i hverdagen. Kesam er i tillegg en god kilde til proteiner. Både havre og epler høre med til de sunneste matvarer. Det er m.a.o. rene kinderegget når det gjelder helse, om vi da ser bort fra sukkeret.

 

Ingredienser:
Havregryncrunch

2-4 dl havregryn (avhengig om du lager til 2 el. 4)
Litt smør
1 ts kanel
0,5 dl demerarasukker

 

2 dl kesam vanilje

Eplemosen

1 kg faste epler (syrlige)
150-200 g sukker (avhengig av smak og eplenes syrlighet)
2 ts sitronsaft

 

Epledessert fremgangsmåte:
  1. Skrell eplene og fjern kjernehusene.
  2. Del eplene i skiver, ha i sitronsaften, ½ parten av sukkeret, kok til det blir en mos.
  3. Ønsker du en helt fin eplemos koker du det litt lengre og bruker en stavmikser til mosen får en fløyelskonsistens. Smak til med mer sukker.
  4. Sett til side og avkjøl i kjøleskap. (Har du dårlig tid så jukser du, og kjøper ferdig eplemos. Da taper du litt på smaken, men gir en helt brukbar smak.)
  5. Smelt smør i en stekepanne, ha i sukker, kanel og havregryn. Stek til den får en crispy konsistens, og blir litt gyllen. (Så langt kan du forberede på forhånd).
  6. Monter desserten lagvis i pene porsjonsskåler ved å starte med eplemos, havregryn og så kesam.
  7. Avslutt med å drysse havregryn på toppen.

 

Epledessert serveres: Helst umiddelbart, men tåler å stå 1-2 timer.

Allergi: Havregryn er glutenfrie så dette er en fin måte å lage tilslørte bondepiker for de med glutenintoleranse. Det går nå å få kjøpt laktosefri kesam, slik at du kan få en helt laktosefri variant. Høyt FODMAP innehold, men du kan redusere dette ved å lage laktosefri variant. Den vil likevel ha et høyt FODMAP innehold grunnet eplene.


Les mer om kvarg eller kesam: Kvarg

Pin It on Pinterest

Share This