Engelske brødmuffins eller English crumpets. Copyright Coquere

Engelske brødmuffins er ikke så kjent i Skandinavia. De er enkle å lage og smaker fabelaktig varme.

 

Engelske brødmuffins

Engelske brødmuffins er ikke så kjent i Skandinavia. De er enkle å lage og smaker fabelaktig varme. Du kan servere de med smør, syltetøy, skinke, røkelaks, eller hva du måtte ønske. De kan selvfølgelig serveres når som helst, men i England serveres de vanligvis til frokost. Selv for de som ikke er så anglofile som meg, har en del av engelsk matkultur nådd Skandinavia, slik som scones, afternoon tea og sticky toffee pudding. Hvorfor engelske brødmuffins ikke har fått samme innpass er litt forunderlig, men vil nok endres.

 

I England heter de English crumpets eller bare Crumpets. Det finnes ingen riktig god oversettelse til Skandinavia, men Engelske brødmuffins er sannsynligvis det nærmeste. Opprinnelsen sies å komme fra Wales, hvor man ikke hadde tilgang på ovn, og dermed måtte lage brød på metallplate eller stekepanne. Du trenger noen stekeringer i metall for å lage de, disse kan man få kjøpt billig. Dersom du ikke har slike ringer, kan f.eks. former til pepperkaker benyttes. Crumpets eller Engelske brødmuffins er vanligvis runde som muffins, men det er festlig å lage de i andre former. Særlig for barn vil dette bli populært. Oppskriften gir 6-8 stykker avhengig av størrelse på dine former. De kan fint fryses. Når du da skal spise de, tin de opp og varm de i brødrister, airfryer eller stekepanne.

 

Ingredienser

180 g speltmel
2,5 dl vann
4 g tørrgjær
4 g bakepulver
6 g sukker
3 g salt

 

Olje og smør til steking og smøring av formene

 

Fremgangsmåte
 1. Start ved å varme vannet til 40 C.
 2. Ha i sukker, miks godt til sukkerter er oppløst, deretter har du i tørrgjær. Miks på nytt. La stå i 10-15 minutter til du ser gjæren har blitt aktivert. Dette ser du ved at det begynner å skumme.
 3. Ha nå alle de andre tørre ingrediensene over i en passende bolle. Du kan mikse med en ballongvisp for hånd, eller bruke en elektrisk mikser.
 4. Ha gjærblandingen over i de tørre ingrediensene.
 5. Visp sammen i 2-3 minutter for hånd, eller 1-2 minutter med elektrisk mikser. Når du har vispet ca. halve tiden bruk en slikkepott til å skrape ned røre fra siden, og i bunn av bollen. Visp inntil du har en jevn røre uten klumper.
 6. Dekk til bollen, og la den stå i 30-45 minutter.

 

Du bør ha i så pass mye at du fyller hele flaten på ringene to ganger.

 

Stekes i stekepanne:
 1. NB! Det er viktig at du bruker medium varme. Dersom du bruker for varm varme vil de Engelske brødmuffinsene bli for hardt stekt i bunn.
 2. Smør stekeringene med en blanding av nesten smeltet smør og olje. Dette er viktig, ellers vil du ikke få de ut av formene. Dersom du har smurt de godt er det ikke noe problem. Sett ringen i den varme stekepannen.
 3. Bruk en skje, eller en liten øse. Ha nå i passe mengde røre. Du bør ha i så pass mye at du fyller hele flaten på ringene to ganger. Uansett vil du måtte prøve deg frem.
 4. Engelsk brødmuffins er klare for å tas ut av ringene når du ser de klassiske boblene og hullene på toppen. NB! Husk metallringene er varme, så bruke en tang eller lignende til å ta av ringen.
 5. Vend de så raskt, og la de steke litt til inntil de er blitt faste og litt gylne på toppen.

 

Engelsk brødmuffins er klare for å tas ut av ringene når du ser de klassiske boblene og hullene på toppen

 

Serveres: Varme med smør, syltetøy el.

Allergi: Gluten. Laktosefrie. Moderat FODMAP, dersom du benytter speltmel. Ikke forsøkt å lage de glutenfri, men det burde gå fint. Da dette er en løs røre, som minner om tykk pannekakerøre.

Oppskriften gir 6-8 English crumpets. Dette er avhengig av størrelse på dine former. Her er det brukt 2 forskjellige formstørrelser. Det er festlig å lage de i helt i andre former også


Les mer om Speltmel og kornets egenskaper: Spelt

Spelt inneholder mindre FODMAP, men er ikke fruktaner fri. Dermed en matvare som defineres som moderat FODMAP. Les mer om FODMAP, og oppdatert FODMAP matvareliste: Spelt & FODMAP

Les mer om opprinnelsen til Engelske brødmuffins eller English crumpets (engelsk tekst): Crumpets

Pin It on Pinterest

Share This