Engelsk purre og potetgrateng – Copyright Coquere

Engelsk purre og potetgrateng er en engelsk comfort food klassiker.

 

Engelsk purre og potetgrateng

Engelsk purre og potetgrateng er en engelsk comfort food klassiker.  Dette er en veldig fleksibel rett. Du kan bruke den som tilbehør til annen middag, dersom du kun fyller den med purre og poteter. Engelsk purre og potetgrateng kan være en full middag i seg selv, om du ønsker en ren vegetarrett. Du kan også fylle den med kjøtt, kylling eller det du måtte ønske. Da får du solid og fullverdig middag, alt i ett form. Den smaker utrolig nydelig. Det er enkelt å forstå hvorfor den anses som comfort food. Dersom du har i kylling eller kjøtt, vil oppskriften gi middag til minst 3-4.

 

Ingredienser

800 g poteter
1 stor purreløk
2 stilker med vårløk

 

Saus

8 dl melk
75 g smør
5 spiseskjeer fint spelt mel
100 g revet ost
Salt
Pepper
Litt revet muskat

 

Gratinering

100 – 125 g revet ost

 

Annen alternativ fyll

250 g stekt kylling av lår, kyllingfilet, skinke eller lignende

 

Fremgangsmåte
  1. Dersom du ønsker alternativt fyll, må du ha ferdig stekt kylling eller kjøtt på forhånd.
  2. Start deretter med å skrelle poteter. Bruk en mandolin eller en skarp kniv. Skjær potetene i skiver på 0,5-0,6 millimeter tykkelse. Det er viktig at de er like tykke i forhold til lik baketid. Rens purren, og kutt den opp fint. Sett til side, og start på sausen.
  3. Sausen er i utgangspunktet en vanlig bechamel saus, og som brukes som grunnsaus for en ostesaus. Ha smør i en tykkbunnet kjele. Smelt smør på medium varme, og ha i melet.
  4. Bruk en visp til du får en klumpefri smørblanding.
  5. Spe så med melken, mens du hele tiden visper. Visp kontinuerlig på medium varme til sausen begynner å koke.
  6. La den koke i 2-3 minutter slik at melsmaken forsvinner.
  7. Ha så revet ost og reduser temperaturen til lavt. Rør til osten er godt smeltet inn.
  8. Smak til med salt, pepper og muskat.

 

Montering
  1. Bruk en ildfast form som rommer alle ingrediensene.
  2. Start med saus, legg så på et lag med de skivede potetene.
  3. Kvern over litt salt og pepper.
  4. Dryss over halvparten av purreløken.
  5. Hell så på et lag til med saus.
  6. Dersom du har alternativt fyll, har du nå på den som et lag.
  7. Legg på et nytt lag med poteter, purre, og saus.
  8. Avslutt med resten av sausen, og legg på ett siste lag med poteter.
  9. Dekk til formen med aluminiumsfolie.

 

Stekes i ovn: Forvarmet ovn på 200 °C lavt eller midt av ovn. 50-60 minutter med folien på, eller inntil
potetene er nesten ferdig møre. Ta så av folien. Dryss over ost, og sett inn formen på nytt. La gratengen stå inne i 20 minutter, eller inntil du får en gyllen og sprø topp.

Engelsk purre og potetgrateng rett fra ovn. Nydelig og mettende middag. Copyright Coquere

 

Serveres: La formen stå ute i 10 minutter, før du serverer den. Kan serveres med flere grønnsaker om du ønsker, eller slik den er.

Allergi: Gluten og laktose. Gjøres enkelt glutenfri ved å benytte glutenfritt mel i sausen. Gjøres laktosefri ved å benytte laktosefri melk og laktosefri ost. Høyt FODMAP grunnet laktose, og delvis hvite del av purre. Dersom du bytter ut melk og ost med laktosefri variant, samt bare bruker den grønne delen av purren vil du få lavt FODMAP.


Poteter har fått et ufortjent dårlig rykte, men poteter har mange gode helseegenskaper: Poteter

Det er mange gode grunner til å spise mer purreløk. Les mer her om fordelene: Purreløk

Pin It on Pinterest

Share This