Engelsk fruktkake – Copyright Coquere

I England lages denne Engelsk fruktkake i hovedsak til julefeiringen

 

Engelsk fruktkake

Engelsk fruktkake har lange tradisjoner i England, men også i resten av verden. Man har funnet oppskriften helt tilbake til romertiden. I England lages denne kake i hovedsak til julefeiringen, men kan selvfølgelig lage til andre årstider. Den er saftig og kraftig. Den modnes og holder seg lenge, fordi den dynkes med sprit eller sterk vin. Kaken blir faktisk bedre, desto lengre den lagres. I denne oppskriften har du en oppskrift som kan spises umiddelbart, men den blir likevel bedre om den lagres en uke. Den kan glaseres med marsipan og melis, men her gjøres den litt lettere. Kaken glaseres med litt aprikossyltetøy. Det er en mektig kake uansett, så særlig for skandinaviske ganer, vil engelsk fruktkake uansett bli ansett som tung, kraftig og søt. Man spiser derfor kun små skiver av kaken, og dermed er det en drøy kake. Litt tidkrevende, da man bør starte dagen i forveien. Utover det en enkel kake å bake.

 

Ingredienser
Marinerte frukt:

1 dl tørkede tranebær
1 dl rosiner
2 dl blanding av tørkede bær/frukt. Dadler, aprikos, appelsin e.l.
1 dl Rom brun eller blank

 

Kaken:

90 g speltmel
½ teskje bakepulver
½ teskje malt kanel
½ teskje malt tørket ingefær
½ teskje salt
60 g smør
80 g brunt sukker
3 egg
½ spiseskje sitron zest (kun gul del av skallet)
½ spiseskje appelsin zest (kun oransje del av skallet)
0,5 dl fersk presset appelsin juice
1 eple Granny Smith eller annet litt syrlig eple (skrellet og revet)
40 g skivede eller kuttede mandler
1 kryddermål malt muskat
All marinert frukt med væske (se over)

 

Lake til dynking og lagring:

1,5 dl sukker
1,5 dl vann
1 dl Rom

 

Glasering:

3 spiseskjeer fint aprikossyltetøy
½ spiseskje vann
Nøtter

 

Fremgangsmåte
Marinering av frukt:
 1. Start med å kutte blandingen av tørkede store bær som aprikos og dadler.
 2. Ha all frukten i en bolle.
 3. Hell over rom. Bland godt og la frukten stå.
 4. Dekk til med plast e.l, og la de stå ute i romtemperatur og marines i ett døgn, eller over natten.

 

Kaken:
 1. Sett smøret ute en stund til det får romtemperatur.
 2. I en middels bakebolle, visp sammen melet, bakepulver, krydder og salt. Sette til side.
 3. Visp smør og sukker sammen på høy hastighet i 3 minutter i en ny bakebolle, eller til det er lett og luftig.
 4. Reduser hastigheten til middels og tilsett eggene ett om gangen, pisk bare til hvert egg er innlemmet. Blandingen vil se ut til at den har skilt seg, men det er slik den skal bli.
 5. Over lav hastighet, tilsett melblandingen i smørblandingen. Kjør sakte inntil alt melet er absorbert og godt blandet.
 6. Tilsett sitronskall, appelsinskall, fersk appelsinjuice, revet eple, mandler i skiver,  bløtlagt tørket fruktblanding (sammen med eventuell væske hvis den ikke allerede har blitt absorbert). Rør blandingen med en stor slikkepott, skrap kantene og bunnen av bollen flere ganger, til alle ingrediensene er jevnt innarbeidet. Det er en veldig tykk, tung og bløt blanding.
 7. Overfør deigen til en brødform som måler 10 x 25 cm med en dybde på 6 cm. Dvs. en form som tar minst 13-15 dl væske.

 

Stekes: 150 °C i 75-90 minutter. Halvveis snu formen 180 grader dersom ovnen din steker ujevnt. Bruk en bakepinne for å sjekke at kaken er ferdig. Selv om dette er tung fuktig kake, skal den stekes til bakepinnen kommer ut tørr. La kaken stå i formen til den har kjølt seg helt ned. Ta kaken forsiktig ut.

 

Rom og sukkerlake til dynking:
 1. Kok vann og sukker til sukkeret har løst seg opp.
 2. La det kjøle seg ned til under 70 °C.
 3. Ha så i Rommen, og bland godt.

 

Oppbevaring og lagring:
 1. Dynk kaken med laken.
 2. Bløtlegg en stor osteduk, eller et tynt kjøkkenhåndkle med laken. (Skyll evt. kjøkkenhåndkle på forhånd i kaldt vann, slik at evt. såperester forsvinner). Osteduken skal være lett fuktig, ikke gjennomvåt når du pakker inn kaken, så du må kanskje presse ut overflødig lake. Pakk kaken godt inn.
 3. Dekk kaken med vokspapir eller bakepapir. Pakke den så godt inni plast. Oppbevares i kjøleskapet i opptil 6 til 8 uker (det kan ofte være enda lenger). Du kan servere denne kaken rett etter at den er avkjølt, men smakene forbedres kraftig med tiden, minst en uke.
 4. Pakk ut og bløtlegg osteduken på nytt en til to ganger i uken.

 

Glasering og pynt:

Om ønskelig kan du toppe fruktkaken med en lett aprikosglasur og nøtter før servering. Merk: Det anbefales ikke å glasere kaken, hvis du ønsker å lagre den lengre før servering.

For å tilberede glasuren:

 1. Kombiner aprikossyltetøyet og vann i en liten kjele, eller en bolle i mikroen.
 2. La det koke opp til glasuren er blank og tynn. Hvis den er for tynn for glasering, reduser den til ønsket konsistens. Hvis den blir for tykk, tilsett litt vann.
 3. Pensle toppen av fruktkakene med aprikosglasur og pynt med hele valnøtter e.l.

 

Servering: Skjær tynne skiver som med brød. Det er en kraftig kake, så den holder til mange. Det kan være godt å smøre på litt salt smør.

Allergi: Gluten. Gjøres enkelt glutenfritt ved å bruke glutenfritt mel. Det er lite mel i kaken, og denne kaken vil bli saftig uansett melsort. Laktosefri. Høyt FODMAP


Les mer om engelsk fruktkake eller Christmas cake. Se linker i artikkel til andre fruktkaker rundt om i verden. (Engelsk tekst) Engelsk fruktkake

Pin It on Pinterest

Share This