Empanaditas
Nydelige empanaditas

Empanaditas eller empanadas er en søramerikansk rett. Navnet beskriver retten – for det kommer fra det spanske ordet empanar, som betyr å innbake. Det er nettopp hva empanaditas og empanadas er fyll som er innbakt. De er m.a.o. små forundringspakker av smak. Server disse som en lekker forrett og overrask gjestene dine.


Ingredienser:


Butterdeig – se egen oppskrift: Butterdeig   


Fyll

500 g kjøttdeig/karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts chilikrydder evt. mer etter smak/evt. fersk chili
1 fedd hvitløk
1 løk
50 g revet hvitost med smak – f.eks. jarlsberg/cheddar
2 ss hakket fersk persille
1 ss tomatpure – kan sløyfes for variasjon uten tomatsmak.

 


Fremgangsmåte:

Start med å lage butterdeigen. Finhakk så løk og persille. Stek så kjøttdeigen i minst 2 omganger så det ikke blir for mye av gangen. Knus hvitløken og hakk løken. Stek den blank i litt smør. Ha så kjøttdeigen tilbake i pannen og evt. tomatpureen. Ha i resten av det tørre krydderet og la det surre litt. Dra pannen til siden dryss over persille og bland det godt inn. La fyllet bli helt kaldt.

 

Kjevle så ut butterdeigen til den er 2-3 mm. Har du ikke runde utstikksformer, så bruk en skål e.l. som er 9-10 cm i diameter. Skjær ut sirkler i deigen. Legg på 1-2 ss fyll på hver halvdel og dryss over litt revet ost. Brett over og bruk fingrene til å klemme tett inntil fyllet for å fjerne luft. Bruk så en gaffel til å klemme skjøtene sammen. Så langt kan du gjøre dem ferdig på forhånd å sette dem i kjøleskapet.

 

Når gjestene kommer. Legg empanaditasene på et stekefat med bakepapir. Pensle de så med pisket egg. Sett de midt i ovnen på 200 C° i ca. 10 min eller til du ser de er gylne. Server umiddelbart. Beregne 2 stk pr. pers som en forrett. Ønsker du mer enn en forrett så kan du lage Empanadas. Den eneste forskjellen er størrelsen. Disse lager du med en diameter på 14-15 cm. Bergn da noe lengre steketid. Du kan bruke samme fyll. Tips: fyllet kan du variere i det uendelige etter smak. Forsøk deg frem med andre varianter.

 

Allergi:Laktosefri. Ikke glutenfri! Det er mulig å lage glutenfri butterdeig, men krever en del øvelse. Høyt FODMAP, men fjerner du hvitløken og bruker speltmel i butterdeigen får du lavt FODMAP. NB! speltmel er ikke glutenfritt!

Pin It on Pinterest

Share This