En eksklusiv fiskegrateng med rekesaus
Eksklusiv fiskegrateng med rekesaus
Eksklusive fiskegrateng med rekesaus inneholder mye fisk. Tradisjonelt har man drøyd gratengene med makaroni og spart på fisken. I eksklusiv fiskegrateng med rekesaus har jeg ikke gjort det. I tillegg har den krydder som kokken Eyvind Hellstrøm introduserte som sin vri. Her lager du også gratengen på en litt annen måte, enn den tradisjonelle. Litt mer avansert, men ikke mye og helt overkommelig. Tidsbruk ca 1 1/2 -2 timer. Holder til 4 pers
Ingredienser:
Fyll:
800 g hvitfisk (torsk, sei, kveite, steinbit, gjerne en blanding)
100 g erter
3 ss eddik (7 %) eller sitronsaft pr liter vann
Pynt:
100-150 g reker (ca 400 g upillede)
Litt grovhakket dill/timian/basilikum eller kruspersille
Grateng sausen:
5 dl melk
3 ss smør
3 ss mel
2 egg (kjøp noen gode fra frittgående høner som gir mer smak og farge)
50 g jarlsberg eller annen ost med litt smak
25 g ny revet parmesan
Litt revet muskatnøtt
Zesten av 0,5 appelsin (zesten er kun den oransje delen av skallet, det hvite er bittert)
1 ss fersk hakket dill/timian/basilikum eller gressløk
Salt/pepper
Gratinering:
150-200 g jarlsberg eller annen ost med litt smak
50 g nyrevet parmesan
4-6 ss strøkavring
Rekesaus se egen oppskrift: Rekesaus
Fremgangsmåte:
- Start med fisken. Kok opp lettsaltet vann og ha i eddik/sitron. (Eddik/sitron fjerner urenhetene i fisken som gir den litt stramme fiskesmaken og som kalles trietylamin). La fisken trekke på svak varme, til den er så mør at den nesten faller fra hverandre.
- Sil av og la den kjøle seg litt.
- Legg passe store fiskebiter over i en smurt ildfast form. Dryss over erter.
- Fortsett videre med sausen: Begynn med en vanlig hvit saus med å smelte smøret, ha i mel og melk. Kok opp og la den småkoke et par minutter slik at sausen tykner, og råmelsmaken forsvinner.
- Smak til med salt og pepper.
- Riv i litt muskatnøtt og zesten fra appelsinen.
- Ha i både den revne jarlsberg og parmesanosten.
- Så tar du i ett og ett egg, mens du hele tiden rører jevnt.
- Til slutt har du i de ferskt hakkede urtene.
- Hell den varme sausen over fisken.
Gratinering: Dryss over gratineringsosten og ha strøkavringen over osten. Settes på midterste rille i ovn på 175 °C – ca. 45. min. Siste 5 minutter, øk varmen til 200 ºC, og sett på overvarme, grillelement eller gratineringsfunksjon.
Serveres: Med kokte poteter, reker, rekesaus og revet eple. Evt. annen råkost.
Allergi: Bytt ut melet og strøkavringen med glutenfrie varianter. Glutenfri strøkavring finner man i velassorterte butikker. Bytt ut melken med Tine laktosefri lettmelk, de fleste med laktoseintoleranse tåler modnede oster, da laktosen brytes ned. Høyt FODMAP innehold. Lager du retten med glutenfri størkavring, speltmel og laktosefrimelk får du en lavt FODMAP innehold. NB! speltmel er ikke glutenfritt.