Eggnog – Copyright Coquere

Eggnog smaker nydelig

 

Eggnog

Eggnog er en erkeamerikansk drikk. Den drikkes fra thanksgiving og inni julesesongen i USA. Omtale av eggnog har man faktisk funnet helt tilbake til 1775. Drikken begynner nå også å vinne popularitet utenfor USA, og det er det lett å forstå hvorfor. Den smaker nydelig og har en herlig konsistens. Den er enkel å lage, og har du først smakt på eggnog, er det veldig lett å bli hektet. Dersom du bruker alkohol kan den også lagres en stund. Her får du ca. 15 dl ferdig eggnog. Noe som med denne oppskriften gir 6 % alkoholinnhold. Øker du til 3 dl rom, gir det en eggnog med litt i overkant av 8 % alkoholinnhold. Den kan da lagres i flere uker om du ønsker.

 

Ingredienser:

5 dl melk
5 dl matfløte
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker (ekte)
6 eggeplommer
1 egg
3 nellikspiker
½ ts malt kanel
1 krm malt muskat
1,5 dl rom (god kvalitet – kan sløyfes for alkoholfri variant)
Nype salt

 

Eggnog fremgangsmåte:
  1. Start med å ha eggeplommer og egget i en bolle. Ha så i sukker, og bruke en mikser til å vispe til du får en lys og luftig eggedosis. Sett til siden.
  2. Ha nå melken og fløten i en tykkbunnet kjele. Ha i krydderne; vaniljesukker, nellikspiker, kanel og muskat. Varm sakte opp på middels varme i 10-15 minutter. Rør hele tiden slik at det ikke brenner seg. La blandingen så vidt koke opp.
  3. Visp gradvis den varme blandingen inni eggedosisen. Tøm alt tilbake i kjelen, og varm opp på svak varme inntil eggnoggen tykner. Bruk gjerne et termometer for at blandingen ikke skal overstige 82 °C.  Trekk kjelen av platen og la blandingen kjøle seg litt ned, i en 10 minutters tid.
  4. Visp tilslutt i rom og ha i en nype med salt.
  5. La blandingen stå og kjøle seg ytterligere  ned i ca. en time.
  6. Sil eggnoggen over i en passende bolle eller glass med lokk. Sett den kaldt i kjøleskapet.

 

Alkohol vil fungere som et konserveringsmiddel, og eggnoggen vil utvikle mer smak og konsistens med lagring. Kan lagres 7-8 dager. Øker du alkoholinnholdet til 3 dl vil du kunne lagre eggnoggen i flere uker. Du kan også lage alkoholfri eggnog. Da kan den ikke lagres mer enn noen få timer, og under forutsetning om at den lagres kaldt. Du mister romsmaken, men ønsker du kan du ha i noen dråper romessens.

 

Eggnog serveres: Du kan drikke den lummen nylaget etter 15-20 minutter. Den vil likevel bli bedre når den har stått noen timer eller dager kaldt.

Allergi: Glutenfri. Ikke laktosefri dersom du ikke benytter laktosefri melk og fløte. Høyt FODMAP – gjøres enkelt om til lavt innhold dersom den lages laktosefri.

Pin It on Pinterest

Share This