Copyright Coquere

Egg Benedict – Copyright Coquere

Dekadent rett som er mektig og smaker fantastisk

 

Egg Benedict

Egg Benedict er en flott og dekadent rett. Dekadent i den forstand at her er det overdådig med ingredienser, smaker og fett. Dermed blir Egg Benedict en mektig kaloribombe. Likevel en sjelden gang i blant, bør du vel kunne unne deg denne retten. Egg Benedict sies også å være en god hangoverrett. Det strides om opprinnelse til denne amerikanske retten. Den eldste forklaringen stammer fra 1860. Det var en kravstor dame med navn LeGrande Benedict som ikke fant noe hun likte på Delmonicos restaurant i USA, og kokken Charles Ranhofer fant opp retten, som da tilfredsstilte den kravstore fru Benedict.  Egg Benedict ble for øvrig i utgangspunktet servert til lunsj, eller frokost, men passer like godt som et kraftig kveldsmåltid. Her har du til to personer, men du kan uten problemer lage den til fire. Over fire personer blir det teknisk mer komplisert å posjere eggene. Litt avansert rett, da både posjering og emulsjons saus krever litt trening.

 

Ingredienser:
Posjerte egg

2 egg (kjøleskap kalde)
6-7 ss eddik 7 %
1,5 liter vann

 

Andre ingredienser

ca. 80 g babyspinat eller vanlig spinat
Litt smør
2 toastede skiver brød
2 gode skinkeskiver

 

Hollandaisesaus se egen oppskrift: Hollandaisesaus

Tips: Det holder om du lager 2/3 mengde av Hollandaisesausen. M.a.o. 2 eggeplommer og 130 g smør, resten som i oppskriften.

 

Fremgangsmåte: Egg Benedict 
  1. Start med å forberede hollandaisesaus, da den ikke tåler å stå så lenge etter den er ferdig. Smelt smøret, og gjør klar bollen med eggeplommene, sitronsaft og vann.
  2. Toast så brødet, skjær evt. av skorpene, legg på skinkeskivene.
  3. I en stekepanne har du i litt smør og på middels varme vender du raskt rundt spinaten. Dersom du ikke har kjøpt vasket spinat må du først skylle den. Salte og pepre spinaten samtidig når du steker. Spinaten vil da falle mye sammen. Denne teknikken med å steke kort, kalles for øvrig å sautere på kokkespråket. Legg ca. ½ parten av spinaten oppe på hver skive.
  4. Nå kan du koke opp posjeringsvannet til eggene.
  5. Samtidig gjør du ferdig hollandaisesausen. Sett den til side, inntil du har ferdig posjert eggene. Tips – tykner eller skiller hollandaisesausen mens den står, har du i litt kaldt vann og pisker det raskt inn.

 

Posjering av eggene til Egg Benedict
  1. Når vannet koker, trekkes kjelen til side, og rør kraftig om i vannet, slik at det danner seg en virvelstrøm i midten.
  2. Knekk nå eggene, og ha dem opp i hver sin kopp eller sleiv.
  3. Hell så eggene forsiktig opp i vannet. Rør av slik at eggene sirkler rundt i kjelen.
  4. Ta opp eggene med en hullsleiv etter 3-4 minutter. Da er de perfekte med flytende plomme.
  5. Legg nå et posjert egg på hver skive og hell over litt hollandaisesaus.

 

Egg Benedict serveres: Umiddelbart. Du kan gjerne lage et lite kutt i egget slik at plommen renner utover. Dette gjøres ofte, og kun av dekorasjonshensyn. I tillegg kan du drysse over vårløk eller gressløk. Dette tilfører mer smak og gir en litt flottere presentasjon.

Allergi: Laktosefri, men ikke glutenfri om du ikke bruker glutenfritt brød. Høyt FODMAP skyldes i så fall kun brødet. Benytt spelt, havre eller glutenfritt brød så har du en lavt FODMAP rett.


Hva er egentlig emulsjons saus. Skjønner du grunnprinsippet er de ikke så vanskelige lage: Emulsjons saus

Hva vil det egentlig si å porsjere egg (På engelsk): Poached egg

Pin It on Pinterest

Share This