Copyright Coquere

Egg Benedict – Copyright Coquere

Dekadent rett som er mektig og smaker fantastisk

 

Egg Benedict

Egg Benedict er en flott og dekadent rett. Dekadent i den forstand at her er det overdådig med ingredienser, smaker og fett. Dermed blir Egg Benedict en mektig kaloribombe. Likevel en sjelden gang i blant, bør du vel kunne unne deg denne retten. Egg Benedict sies også å være en god hangoverrett. Det strides om opprinnelsen til denne amerikanske retten. Den eldste forklaringen stammer fra 1860. Det var en kravstor dame med navn LeGrande Benedict som ikke fant noe hun likte på Delmonicos restaurant i USA, og kokken Charles Ranhofer fant opp retten, som da tilfredsstilte den kravstore fru Benedict.  Egg Benedict ble for øvrig i utgangspunktet servert til lunsj, eller frokost, men passer like godt som et kraftig kveldsmåltid.

Her har du til to personer, men du kan uten problemer lage fire eller flere. Dette avhenger av størrelsen på kjelen i forhold til posjering av eggene. Alternativt kan du benytte to kjeler. Jeg beskriver en noe annerledes posjeringsteknikk i denne oppskriften, enn hvordan man vanligvis ser omtalt teknikk for posjering av egg. Vanligvis blir man bedt om å røre rundt, for å lage en virvel i vannet. I den beskrevede teknikken lengre ned i oppskriften, har du en mye enklere måte å posjere egg på. Sannsynligheten for å lykkes, er også mye større med denne teknikken. Litt avansert rett, da både posjering og emulsjons saus krever litt trening.

 

Ingredienser:
Posjerte egg

2 egg (kjøleskap kalde)
4-5 ss eddik 7 % eller sitronsaft
1,5 liter vann
Salt

 

Andre ingredienser

ca. 80 g babyspinat eller vanlig spinat
Litt smør
2 toastede skiver brød
2 gode skinkeskiver

 

Hollandaisesaus se egen oppskrift: Hollandaisesaus

Tips: Det holder om du lager 2/3 mengde av Hollandaisesausen. M.a.o. 2 eggeplommer og 130 g smør, resten som i oppskriften.

 

Egg Benedict fremgangsmåte
 1. Start med å forberede hollandaisesaus, da den ikke tåler å stå så lenge etter den er ferdig. Smelt smøret, og gjør klar bollen med eggeplommene, sitronsaft og vann.
 2. Toast så brødet, skjær evt. av skorpene, legg på skinkeskivene.
 3. I en stekepanne har du i litt smør og på middels varme vender du raskt rundt spinaten. Dersom du ikke har kjøpt vasket spinat må du først skylle den. Salte og pepre spinaten samtidig når du steker. Spinaten vil da falle mye sammen. Denne teknikken med å steke kort, kalles for øvrig å sautere på kokkespråket. Legg ca. ½ parten av spinaten oppe på hver skive.
 4. Nå kan du koke opp posjeringsvannet til eggene.
 5. Samtidig gjør du ferdig hollandaisesausen. Sett den til side, inntil du har ferdig posjert eggene. Tips – tykner eller skiller hollandaisesausen mens den står, har du i litt kaldt vann og pisker det raskt inn.

 

Posjering av eggene til Egg Benedict
 1. Gjør klar to ramekinformer, eller lignede små boller. Plaser en tesil over hver form.  Knekk nå eggene, og ha dem over i tesilen(e). La eggene renne av seg i en 3-4 minutter. Hell så ut den vandige eggehviten du får i ramekinformene.
 2. Ha eggene over i formene.
 3. Ha litt sitronsaft på eggehvitene, men ikke eggeplommene. Dette gjør at eggehviten blir enda litt faster, og sannsynligheten for å lykkes blir høyere.
 4. Gjør også klar en stor bred kjele med vann. Ha eddik eller sitronsaft, og litt salt i vannet. Når vannet koker, trekkes kjelen til side. I motsetning til andre teknikker, som ofte beskrives i forhold til posjering, så skal du ikke røre i vannet.
 5. Forsiktig, men forholdsvis raskt, heller du eggene fra ramekinformene over i vannet. Desto nærmer vannflaten du kommer desto bedre er det.
 6. Ta opp eggene med en hullsleiv etter 3-4 minutter. Da er de perfekte med flytende plomme.

 

Montering: Legg på en skinkeskive på hver brødskive. Deretter et posjert egg, og hell så over litt hollandaisesaus.

Egg Benedict serveres: Umiddelbart. Du kan gjerne lage et lite kutt i egget slik at plommen renner utover. Dette gjøres ofte, og kun av dekorasjonshensyn. I tillegg kan du drysse over vårløk eller gressløk. Dette tilfører mer smak og gir en litt flottere presentasjon.

Allergi: Laktosefri, men ikke glutenfri om du ikke bruker glutenfritt brød. Høyt FODMAP skyldes i så fall kun brødet. Benytt spelt, havre eller glutenfritt brød så har du en lavt FODMAP rett.


Hva er egentlig emulsjons saus. Skjønner du grunnprinsippet er de ikke så vanskelige lage: Emulsjons saus

Hva vil det egentlig si å porsjere egg (På engelsk): Poached egg

Pin It on Pinterest

Share This