Copyright Coquere

Dampede blåskjell – Copyright Coquere

Dampede blåskjell her med gressløk

 

Dampede blåskjell

Dampede blåskjell er like enkelt å lage, som de er gode. Blåskjell er i tillegg veldig sunt. Det finnes en mengde oppskrifter på dampede blåskjell, eller muslinger, de fleste oppskriftene er ganske like. Sørg for å ha ferske friske skjell, og kast de som ikke åpner seg når retten er ferdig. Muslinger inneholder mange gode vitaminer og mineraler. I tillegg er det forholdsvis magre. 100 gram netto blåskjell gir kun 54 kcal og inneholder 1,4 gram sunt fett.  En rask rett for 2, eller som forrett til 4-5.

 

Ingredienser:

1 kg friske blåskjell
1 dl hvitvin (halvtørr eller tørr) 
2 dl matfløte
1 stk sjalottløk finhakket
1 gulrot
1/4 Hvitløk (kinesisk) eller 2-3 fedd vanlig (kan sløyfes)
Olivenolje
2-3 ss Frisk kruspersille eller gressløk (hakket)

 

Fremgangsmåte: Dampede blåskjell
  1. Skyll og vask skjellene. Skrubb dem godt, om du ikke har kjøpt ferdig skrubbet og vasket. Kast muslinger  som ikke lukker seg. 
  2. Hakk sjalottløk og hvitløk. Skrell gulroten, og skjær den i fin biter.
  3. Ha litt olivenolje i en kjele med lokk, og fres løken og gulrøtter.
  4. Tilsett blåskjellene og hell på hvitvinen. Legg på lokket og la det dampe i 5-7 minutter til skjellene åpner seg.
  5. Ta så ut skjellene, og la kraften være igjen. De skjellene som ikke åpner seg må kastes!
  6. Ha i fløten sammen med den andre kraften. Gi det hele et oppkok, og legg så blåskjellene tilbake i kjelen.
  7. Dryss over kruspersillen eller gressløk og vend alt rundt i sausen.

 

Tips

Ønsker en mer ren smak, så bytter du ut fløten men 1 dl hvitvin. Da holder du igjen 1 dl hvitvin, som du tar i på samme måte som med fløten. Da får du ikke kremede blåskjell, men mer sjøsmak. 

Dampede blåskjell serveres: Dryss over litt kruspersille eller gressløk på hver porsjon. Server så umiddelbart med godt brød. 

Allergi: Glutenfri. Bruker du laktosefri fløte blir retten også laktosefri. Evt. brødet som tilbehør må bakes glutenfritt. Høyt FODMAP. Du kan redusere en del ved å lage retten laktosefri, men det er mye FODMAP i begge typene løk. Du må i så fall utelate disse. Da mister retten mye smak, men vil fortsatt være en god rett etter min mening.


Les mer om blåskjell: Blåskjell

Blåskjell er en muslingart. Les mer om muslinger: Muslinger

Se flere oppskrifter på fisk og skalldyr: Fisk & skalldyr

Pin It on Pinterest

Share This