Dampede blåskjell her med gressløk
Dampede blåskjell
Dampede blåskjell er like enkelt å lage, som de er gode. Blåskjell er i tillegg veldig sunt. Det finnes en mengde oppskrifter på dampede blåskjell, eller muslinger, de fleste oppskriftene er ganske like. Sørg for å ha ferske friske skjell, og kast de som ikke åpner seg når retten er ferdig. Muslinger inneholder mange gode vitaminer og mineraler. I tillegg er det forholdsvis magre. 100 gram netto blåskjell gir kun 54 kcal og inneholder 1,4 gram sunt fett. En rask rett for 2, eller som forrett til 4-5.
Ingredienser:
1 kg friske blåskjell
1 dl hvitvin (halvtørr eller tørr)
2 dl matfløte
1 stk sjalottløk finhakket
1 gulrot
1/4 Hvitløk (kinesisk) eller 2-3 fedd vanlig (kan sløyfes)
Olivenolje
2-3 ss Frisk kruspersille eller gressløk (hakket)
Fremgangsmåte:
- Skyll og vask skjellene. Skrubb dem godt, om du ikke har kjøpt ferdig skrubbet og vasket. Kast muslinger som ikke lukker seg.
- Hakk sjalottløk og hvitløk. Skrell gulroten, og skjær den i fin biter.
- Ha litt olivenolje i en kjele med lokk, og fres løken og gulrøtter.
- Tilsett blåskjellene og hell på hvitvinen. Legg på lokket og la det dampe i 5-7 minutter til skjellene åpner seg.
- Ta så ut skjellene, og la kraften være igjen. De skjellene som ikke åpner seg må kastes!
- Ha i fløten sammen med den andre kraften. Gi det hele et oppkok, og legg så blåskjellene tilbake i kjelen.
- Dryss over kruspersillen eller gressløk og vend alt rundt i sausen.
Tips
Ønsker en mer ren smak, så bytter du ut fløten men 1 dl hvitvin. Da holder du igjen 1 dl hvitvin, som du tar i på samme måte som med fløten. Da får du ikke kremede blåskjell, men mer sjøsmak.
Dampede blåskjell serveres: Dryss over litt kruspersille eller gressløk på hver porsjon. Server så umiddelbart med godt brød.
Allergi: Glutenfri. Bruker du laktosefri fløte blir retten også laktosefri. Evt. brødet som tilbehør må bakes glutenfritt. Høyt FODMAP. Du kan redusere en del ved å lage retten laktosefri, men det er mye FODMAP i begge typene løk. Du må i så fall utelate disse. Da mister retten mye smak, men vil fortsatt være en god rett etter min mening.
Les mer om blåskjell: Blåskjell
Blåskjell er en muslingart. Les mer om muslinger: Muslinger
Se flere oppskrifter på fisk og skalldyr: Fisk & skalldyr