Copyright Coquere

Croque Monsieur – Copyright Coquere

Croque monsieur enkelt og godt

Croque Monsieur

Croque monsieur er en fransk klassiker, og typisk fastfood på kafeer i Frankrike. Jeg har laget en liten annen variant en den tradisjonelle. Denne varianten smakte jeg på et lite fransk spisested i Covent garden i London. De påstod deres Croque monsieur var verdens beste. Jeg skal ikke påberope at den er det, men den var så god at jeg fikk ut av dem hvordan de lagde sin variant. Croque monsieur er egentlig ikke noe annet en litt mer avansert nevø av det nordiske ostesmørbrød. Helt klart også i slekt med sin franske frue Croque madame. Her oppskrift til to personer.

 

Ingredienser:

4 brødskiver
125 g god ost (Emmentaler, Gruyère eller annen ost med smak)
125 g creme fraiche
1 sjalottløk
2 gode skinkeskiver
Litt balsamico eddik søt type (f.eks. Il Torrione Crema)
Godt smør til steking
Litt god ost til gratinering

 

Croque Monsieur fremgangsmåte:
  1. Start med å ha ost og creme fraiche i en liten kjele. Kok opp på medium varme – rør sammen slik at du får en tykk ostesaus. Sett sausen til siden inntil videre.
  2. Finhakk løken og stek den lett i litt olje med litt balsamico eddik – inntil den blir myk. Sett også denne til siden inntil du skal montere.
  3. Skjær vekk skorpene på brødskivene. Ha godt og rikelig med smør i en stekepanne. Stek brødskivene kun på den ene siden, til de blir gylne og sprø. Legg nå så to skiver på en stekeplate med bakepapir. Du skal legge den sprøstekte siden ned.

 

Montering
  1. Ha på ostesaus helt ut til kantene på brødskivene.
  2. Legg på skinkeskivene og ha halvparten av den stekte løken på hver skive. Ha en passende mengde ostesaus i midten av skivene, og legg på den andre brødskiven – også denne med den sprøstekte siden ut.
  3. Dryss så over litt ost på toppen.

 

Copyright Coquere

Copyright Coquere

Helt hit kan du montere ferdig før du setter i ovnen


Stekes:
200 C i 5 minutter – midt i ovnen med grillelement på om du har dette.

 

Croque Monsieur serveres: Umiddelbart gjerne med litt salat til.

Du finner også oppskrift på Croque madame her på coquere:

Croque madame

 

Allergi: Ikke gluten- eller laktosefri. Du kan enkelt gjøre retten glutenfri ved å bruke vanlig glutenfritt brød. Den er tilsvarende enkelt å gjøre laktosefri. Det finnes gode laktosefrie creme fraiche, eller rømme om du ikke får tak i creme fraiche. NB! Rømme tåler ikke å koke, så bring den da bare opp til kokepunktet. Det holder for å smelte osten. Det er lite laktose i modnede oster, så de fleste med laktoseintoleranse tåler dette. Høyt FODMAP – gjøres enkelt om til lavt FODMAP ved å benytte glutenfritt- eller speltbrød. Du må også lage retten laktosefri som nevnt over.


Les mer om Croque Monsieur og opprinnelsen (engelsk tekst): Croque monsieur

Pin It on Pinterest

Share This