Copyright Coquere

Croque madame – Copyright Coquere

Bon apetitt – Parisertoast servert

 

Croque madame

Croque madame er en fransk klassiker og hurtigmat. En finere variant av vårt ostesmørbrød. Den kalles Croque madame når det er et egg på toppen. Dersom man ikke har på egg kalles retten Croque monsieur. Begge varianter finner du også under navnet parisertoast. Her har du en litt annen variant. Den serveres, og lages som en muffins. Synes dermed den både ser finere ut, og får en bedre konsistens. Kan derfor etter min mening serveres som forrett, eller bare når du har lyst på noe godt. Croque er fransk betyr å steke. Det sies også at navnet kan komme av det franske verbet croquer, som betyr å mumse, gomle, tygge e.l.  Her til 4 personer.

.


Ingredienser

4 toastloffskiver
4 små egg
4 skinkeskiver
4 ss hvitsaus – lag 2 dl. (se egen oppskrift: Bechamel eller hvitsaus  )
1 ss god sennep (f.eks. Dijon med honning)
4 ss revet god ost ( en ost med mye smak som grueyere, comte, jarlsberg e.l.)
Smeltet smør

Salt/pepper

 

Parisertoast fremgangsmåte
  1. Start med å lage hvitsaus. Ha i sennepen i sausen, og rør godt om – 1 ss sennep til 2 dl saus.
  2. Fjern skorpen av loffeskivene. Dersom du har ferdigskårede loffeskiver så bruk en kjevle til å flate hver skive til 1/2 tykkelse –  ca 0,5 cm tykkelse. Pensle loffen godt på begge sider med smeltet smør. Form loffeskiven til en muffinsstørrelse, og ha den i en passende former. Muffinsformer er ypperlig. Har du ikke det, så kan du bruke en kaffekopp e.l.
  3. I hver form legger du i; en skinkeskive, et lite egg (dersom eggene blir for store, tar du ut litt av eggehviten før du har den i), ha litt salt/pepper over egget, legg på 1 ss av sennepssausen, og avslutt med litt revet god ost over.

 

Stekes: Midt i ovnen på 180 C° i 12 – 15 minutter (løs til hard plomme).

Parisertoast serveres: Umiddelbart

Se egen oppskrift på Croque Monsieur, men en litt annen vri enn klassikeren:

Croque Monsieur

 

Allergi: Bruk glutenfri loff, og lag sausen på glutenfritt mel for et glutenfritt alternativ. Om du bruker laktosefri melk i sausen blir retten helt laktosefri. Høyt FODMAP, men om du lager den gluten og laktosefri får du et lavt FODMAP. NB! viktig å skille på glutenfrit og FODMAP. Ikke alt glutenfrit mel har lavt FODMAP


Les mer om Croque monsieur eller madam her (engelsk tekst): Croque monsieur

 

Pin It on Pinterest

Share This