Copyright Coquere

Crema catalana – Copyright Coquere

Dette er den spansk litt lettere variant enn sin franske søsken creme brûlée.

 

Crema catalana

Crema catalana er en spansk litt lettere variant enn sin franske søsken creme brûlée. Den tilføres som regel litt andre smaker, som sitron og kanel, men ikke vanilje. I tillegg kan den serveres både med og uten karamellisert topp, slik jeg har gjort her. Den er dessuten enklere og raskere å lage, enn creme brûlée. Her har du til 4-5 porsjoner.

 

Ingredienser:

4 eggeplommer
1,5 – 2,0 dl sukker (søt – veldig søt)
1 ss maisenna (maisstivelse)
1 krm kanel
½ sitron – zesten (kan evt. byttes med appelsin)
2,5 dl melk
2,5 dl matfløte
3-4 bringebær pr porsjon (kan sløyfes)
3-4 blåbær pr porsjon (kan sløyfes)

 

Crema catalana fremgangsmåte:
  1. I en tykkbunnet kjele har du eggeplommene, sukker, maisenna, kanel og zesten fra sitronen. Visp dette sammen. Spe med litt av melken og fløten. Visp sammen til du får en jevn blanding uten klumper.
  2. Spe med resten av melken og fløten mens du visper. Sett kjelen på middels varme og visp hele tiden til du så vidt når kokepunktet. M.a.o. det holder om du ser et par tre bobler. Trekk kjelen til side.
  3. Legg nå i blåbær og bringebær i hver porsjonsskål dersom du ønsker å ha i bær. Hell over creama catalana til du dekker bærene. La porsjonsformene stå å kjøle seg litt i romtemperatur. Sett dem så i kjøleskapet i 2-3 timer.

 

NB! Maisennaen stabiliserer blandingen, slik at den ikke skiller seg så lett ved høy temperatur, slik som når du bare tykner med eggeplommer.

 

Crema catalana serveres: Du kan servere dem slik de er, og kun pynte med litt bær. Du kan også servere dem på samme måte som creme brûlée, ved å strø sukker på og karamellisere med en brenner.

Allergi: Glutenfrie. Ikke laktosefrie, men gjøres enkelt laktosefri ved å bruke laktosefri melk og fløte. Høyt FODMAP skyldes kun laktosen, så ved å lage dem laktosefri som beskrevet foran får du et lavt innhold.


Les mer om opprinnelsen til denne desserten: Crema catalana

Finn flere gode krem og mousse desserter: Krem & mousse desserter

Pin It on Pinterest

Share This