Crackerjacks – Copyright Coquere

Crackerjacks smaker nydelig til kaffen

 

Crackerjacks

Her har du en superenkel, og ikke minst rask kake å lage. Rask – for med crackerjacks lages alt bare i en kjele. I tillegg så holder denne kaken seg god lenge. De små kakene du tilslutt ender med, har en deilig sprø konsistens utenpå, med nydelig seighet inni. Dette blir en garantert en populær kake, som neppe blir liggende lenge i kakeboksen uansett. Crackerjakcks er en typisk amerikansk type kjeks eller småkake, og betyr noe som er eksepsjonelt godt eller gode. I USA er det i tillegg et produktnavn, på en type snacks, laget av popcorn og peanøtter. Denne oppskriften avviker derfor mye fra disse, da dette er mer en kake eller saftig kjeks. Helt glutenfri for den som har behov for det. Egner seg også godt til å fryses.

 

Ingredienser

600 g godt smør f. eks meierismør
4 ss lys sirup
4 ts bakepulver
300 g maismel (evt. speltmel, hvetemel)
700 g sukker (gjerne 50/50 demerara/vanlig sukker)
300 g kokos
400 g havregryn (lettkokte og små)

 

Crackerjacks fremgangsmåte
  1. Smelt smør og sirup i en kjele.
  2. Ha i sukkeret, og la det løse seg litt opp.
  3. Ha så alle de andre tørre ingrediensene over i kjelen. Bland alt godt sammen!
  4. Kle en langpanne (på ca 35×40 cm) med bakepapir. Det er en fordel å sprute litt formfett, eller smøre den inn litt – da blir det lettere å få bakepapiret jevnt, og opp over kantene.
  5. Fordel deigen utover i langpannen, og klapp deigen jevn – evt kan du bruke en kjevle.


Tips:
dersom det ikke er nøye om baksten er glutenfri, anbefales det at du bytter ut maismelet med f.eks. hvetemel eller speltmel. Da blir kaken, pga. glutenet, enda mer seig i midten.

 

Crackerjacks stekes: Midt i ovnen på 180 ºC i maks 20 minutter! Steker du dem for lenge blir de helt tørre. Du bør prøve deg frem på din egen ovn! Selv har jeg f.eks. funnet ut at 17 minutter er den beste tiden på min ovn – lengre enn det så blir de for tørre.

Det er svært viktig av kaken avkjøles litt, men ikke helt før man skjærer den opp i pene firkanter eller annen fasong man ønsker. (Selv brukte jeg en pizzaskjærer). Avkjøl kaken helt før du brekker den fra hverandre i de oppskårede bitene.

 

Crackerjacks serveres: Passer fint til kaffe, og de holder seg lenge gode i en tett kakeboks.

Allergi: Både gluten- og laktosefri. Havre er et glutenfritt korn, men dersom du ikke kjøper glutenfri variant kan det være spor fra annet mel i den. Derfor anbefales å bruke dette spesial havregrynet. Ved bruk av maismel/maisenna eller speltmel får du lavt FODMAP innhold.

Pin It on Pinterest

Share This