Copyright Coquere

Cornish pasty – Copyright Coquere

Tradisjonell Cornish pasty

Cornish pasty

Cornish pasty er en liten pai eller pirog. Den har status som beskyttet varemerke, og kan således ikke selges under dette navnet annet enn når den også er laget i Cornwall, England. Dersom det skal være en ekte Cornish pasty er også, form, typen grønnsaker og forholdet mellom grønnsaker og kjøtt fastsatt. Her har jeg laget den tradisjon tro. Du kan selvfølgelig varier både grønnsaker, kjøtt og med andre krydder. Da blir det ikke en Cornish pasty, men god pai kan det bli uansett. Cornsih pasty har man funnet oppskrifter helt tilbake til slutten av 1200 tallet. Cornish pasty er tradisjonsrett med virkelig historisk aner. Her til 5-6 stk. Middels komplisert og litt tidkrevende.

 

Ingredienser:

Paideigen
250 g speltmel
250 g tipo 0 mel/pizzamel
250 usaltet smør
1 egg
1 ts salt
Litt vann

 

Fyll
125 g løk
225 g poteter
225 g kålrabi
300 g høyrygg eller lignende biff kjøtt
1 ss mel
40 g smør
1 egg

3 ts pepper
4-5 ts salt

 

Fremgangsmåte: Cornish pasty
  1. Start med deigen. Ha alle de tørre ingredienser først i en foodprosessor, kutt kaldt smør i terninger og ha de opp i melet. Kjør foodprosessoren til alt er blitt smuler og sammenkjørt.
  2. Ha nå i egget og kjør til deigen samler seg, det er mulig du må ha i litt vann. Ta bare litt og litt vann i, inntil du ser deigen har samlet seg og er fast.
  3. Klem den flatt som ei pannekake og dekk med klebeplast. Sett i kjøleskapet minst 45-60 minutter slik at deigen hviler, og blitt enda mer fast. Når deigen har hvilt kjevler du den ut, slik at du kan lage 5-6 sirkler med ca. 23 cm i diameter. Bruke en tallerken e.l. som har passende størrelse som mal.
  4. Pisk et egg. Fordel nå det ferdige fyllet litt utenfor senter av midten, og pass på at du har nok plass rundt hele sirkelen. Ha på en liten kladd med smør. Pensle så med egg i ytterkanten på hele sirkelen. Fold deigen over fyllet, klem ut luft med flat hånd. Dette må du gjøre forsiktig. Klem nå sammen ytterkantene slik at de forsegles. Du skal da sitte igjen med en D-formet pai. Fortsett samme prosess til du ikke har mer deig og fyll igjen.
  5. Legg paien på en stekeplate med bakepapir. Pensle så paiene godt med egg. Lag et lite snitt med en kniv på toppen slik at dampen kommer ut under steking.

Fyll
  1. Skrell poteter og kålrabi. Kutt disse opp i svært fine biter.
  2. Skrell og fin hakk løken.
  3. Skjær nå biffen i veldig små terninger eller biter. Ikke mer enn 0,5 x 0,5 biter.
  4. Ha grønnsaker i en boller og krydre disse godt med salt og pepper.
  5. I en separat bolle har du i kjøttet. Dryss over mel og bland kjøttet godt. Ha nå på rikelig med salt og pepper.

 

Steking: 180 ˚C i forvarmet ovn. Midt i ovnen i ca. 50 minutter til de er gylne. La nå paien hvile i ca. 10 minutter.

Serveres: Nylaget, eller du kan fryse dem og ta dem opp mye senere. De holder seg også i kjøleskapet et par dager om du pakker dem inn. Kan servers både kalde og varme.

Tips: Det er viktig at alle ingrediensene er ferdig samtidig. Kunsten her er at man må kutte alle ting passe smått. Kålrabi er hardkokt og bruker lengre tid på å bli møre enn potetene. Det passer at potetbitene er ca. dobbelt så store som kålrabibitene. Høyrygg tar vanligvis også lang tid før den blir mør. Det er derfor viktig at også denne er kuttet i småbiter. Får du ikke et mørt nok resultat, må du kutte bitene mindre neste gang. Cornish pasty trenger også mye krydder. Desto mer fyll du får inni desto bedre vil de smake.

Allergi: Laktosefri. Ikke glutenfri. Høyt FODMAP.

Les mer om Cornish pasty på The Cornish Pasty Association  sin sideThe Cornish Pasty Association

Copyright Coquere

Copyright Coquere

Cornish pasty med tradisjonell form

Pin It on Pinterest

Share This