Coq au vin
Coq au vin med hvitvin servert rett fra gryten

I utgangspunktet er Coq au vin hane kokt i rødvin, med løk, hvitløk og diverse urtekrydder. Den er en av de virkelig store franske klassikere. Legenden sier at retten har sin opprinnelse helt tilbake til Julius Caesar. Hane er ofte litt vanskelig å få tak og kylling/høne og kyllingfileet fungere vel så bra. Rødvin gir en veldig karakteristisk og kraftig smak. Her har du en Coq au vin med hvitvin. Det gir er en mye mildere og behageligere smak. Etter min mening bedre variant, men smaken er som kjent diskutabel.

 

Ingredienser:

En stor kylling på 1,8-2,2 kg eller 1 – 1,2 kg kylling fillet
Mel
Salt og pepper
15 delikatesse- løker
100 g bacon/flesk
200 g aromasopp eller sjampinjong
5-7 dl hønsekraft evt. buljong men da bør den være spedd ut med 50 % mer vann en pakken tilsier
5-7 dl halvtørt hvitvin
1 gul paprika (for fargen skyld så man kan selvfølgelig bruke annen farge)
1 ss hakket Salvie
2 ss tomatpurre
1 kinesiske hvitløk finhakket. (den uten fedd mao)
200-300 g cherrytomater
3-5 ts sukker

 

Fremgangsmåte:

Del opp kyllingen i 8-12 stykker. Hel mel i en pose og legg noen biter kylling opp i og rist den godt slik at kyllingbitene dekkes med mel. Gjenta prosessen til alle biten er dekket med mel. Brun dem så i en panne med olje/smør og krydre dem med salt og pepper etter som de brunes. Ha dem over i en gryte som tåler å stå i ovnen. (Du kan også lage retten i vanlig kjele, og la den små simre på plate) Kutt opp baconet og stek dem blanke i en tørr stekepanne. Ha disse opp i gryten.

Skrell delikatesse løkene, hakk hvitløken svært fint og ha disse opp i gryten. Del så opp sopp, paprika i passende biter og dem i. Ha så i salviene og tomatpurren og hell over væsken til den akkurat fyller opp, men ikke over innholdet. La gryten få en lite oppkok og sett den i ovnen med lokk på 175 C i ca 1 time til kyllingen er helt mør, og gryten er ferdig. (Dersom du synes den blir for tynn jevner du den med litt maizena eller annet mel) Ha i tomatene og vend dem rundt i ca 15 minutter før gryten er ferdig. Smak til med evt mer salt/pepper. Juster retten på slutten med sukker. Dette er avhengig av syren på vinen du bruker.

 

Serveres: Med ris, poteter eller couscous

Allergi: Laktosefri! Bruk glutenfritt mel til å vende inn kyllingen, for å gjøre retten glutenfri. NB! server du den med couscous er couscous ikke glutenfritt. Det finnes glutenfrie couscous varianter i velassortere dagligvarebutikker. Høyt FODMAP. Kan redusers til lavt ved å utelate løk, hvitløk og sopp. Samt at du må bruke evt glutenfritt mel eller speltmel til jevning. Coouscous som tilbehør må ved FODMAP også være glutenfritt, alternativt kan man bruke ris eller poteter. Ris og poteter er både glutenfritt og har lavt FODMAP. 

Pin It on Pinterest

Share This