Copyright Coquere

Clotted cream – Copyright Coquere

Den serveres tradisjonelt til scones

Clotted cream

Clotted cream er kjent for alle som har vært i England og bestilt cream tea. Den serveres tradisjonelt til scones, men eksporteres ikke utenfor England. I hovedsak fordi holdbarheten ikke overstiger 3 dager i kjøleskap. Den er utrolig enkel å lage selv. Det eneste du trenger er skikkelig kremfløte og tid. Det viktige at kremfløten ikke er ultrapasteurisert. Clotted betyr ikke annet enn at kremfløten klumper seg sammen, og tykner ved at den blir utsatt for indirekte svak varme. Kremen har en svak nøtteaktig smak. Den kan sies å være en blanding av smør og pisket krem. Vanligvis inneholder den et sted mellom 55-70 % fett. Oppskriften her gir ca. ½ liter clotted cream.

 

Ingredienser:

1 liter kremfløte (ikke ultrapasteurisert)

 

Fremgangsmåte:
  1. Ha kremfløten over i en litt flat ildfast form med høye kanter ca. 30 x 20 cm form. Sett formen midt i ovnen på ca. 82 °C. Her lar du den stå i en 10-12 timer. Du kan med fordel la den stå over natten.
  2. Ta så ut formen forsiktig ut, slik at du ikke blander innholdet for mye. La den nå stå ute i en 1 ½ – 2 timer slik at du får romtemperatur. Dersom du får en litt brunsvidd snerk på toppen så bruk en gaffel og forsiktig ta den vekk.
  3. Når kremen har fått romtemperatur – dekk til formen med klebeplast, og sett den i kjøleskapet i en 7-8 timer.
  4. Når den har stått kaldt i kjøleskapet – tar du en skje og skraper av den gule og tykke hinnen. Det er dette som er clotted cream. Ha den clottede creamen over i et passende glass med lokk.  Du vil nå ha igjen litt tynn flytende væske. Den kan brukes til baking om ønskelig.

 

Serveres: Til scones, bær, potetmos mm. Se egen oppskrift for scones:
Scones

Allergi: Glutenfri. Ikke laktosefri. Det er ikke mulig å lage clotted cream av laktosefri kremfløte, da denne i all hovedsak er ultrapasteurisert. Høyt FODMAP grunnet laktosen.


Les mer om kremens opprinnelse (på engelsk): Clotted Cream

Pin It on Pinterest

Share This