Copyright Coquere

Clafoutis – Copyright Coquere

Clafoutis med is og vaniljesaus

Clafoutis

Clafoutis er en fransk dessert og ofte med kirsebær som her. Den kan likevel varieres etter fantasi og smak med både bringebær, bjørnebær, plommer osv. Clafoutis kommer av det franske ordet clafir som betyr å fylle. Det er nettopp det man gjør, man fyller den pannekake lignende røren over bærene og steker i ovn. Her har jeg blitt inspirert av den franske kokken Raymond Blanc og hans barndomsoppskrift. Dessert til 6-8 personer.

 

Ingredienser:

 

Marinering av bærene

500 g friske kirsebær eller hermetiske utenfor sesong
1 ss sukker (droppes om du bruker hermetiske)
1 ss Kirsch (kan sløyfes)

Smøring av form

Ca 1 ss smør
3 ss sukker

 

Røren

100 g mel
6 ss sukker
1 krm salt
1 krm kanel
2 ts vaniljesukker
3 egg
1 eggeplomme
1,0 dl melk
1,5 dl kremfløte eller matfløte
zest fra 1 sitron (bare den gule del av skallet)
2-3 ss marineringssaft fra bærene.

 

Melis evt. litt ekstra sukker som garnityr

 

Clafoutis fremgangsmåte:
  1. Fjern steinene i kirsebærene og la dem trekke 1-2 timer i sukker og evt. Kirsch. Hvis du bruker hermetiske kirsebær lar du dem renne godt av. Men ta vare på litt av den hermetiske kraften som du har litt i røren senere..
  2. Smør den ildfaste formen du skal ha clafoutisen i med smør. Dryss på sukker og rist dette rundt slik at du har sukker over alt. Dette skaper en fin skorpe når du steker.
  3. I en bolle har du mel og ha i alle de andre ingrediensene. Visp godt.
  4. Til slutt har du saften fra marinaden, eller en 2-3 ss av kraften fra de hermetiske kirsebærene.
  5. Legg kirsebærene utover bunnen i den ferdig smurte formen.
  6. Hell over røren til kirsebærene nesten er dekket.


Stekes:
I forvarmet ovn: 180 C i 30-35 minutter. Den er ferdig når den har hevet litt, blitt gyllen og du kan stikke en bakepinne e.l. og den kommer ut tørr.


Clafoutis serveres:
 Lune og gjerne med litt krem, is eller vaniljesaus. Dryss evt. litt melis eller sukker over.

Allergi: Kan enkelt gjøres glutenfri ved å bruke fint glutenfritt mel. Laktosefri ved å bruke laktosefri melk og fløte.


Les mer om Clafoutis (engelsk tekst): Clafoutis

Pin It on Pinterest

Share This