Cheddar-potetsuppe – Copyright Coquere

Det er en suppe med mye gode grønnsaker, men det er likevel ikke en kalorifattig suppe.

 

Cheddar-potetsuppe

Cheddar-potetsuppe er i utgangspunktet en typisk amerikansk chowder. Chowder er en mellomting mellom suppe og gryterett. Opprinnelsen til chowder diskuteres, men sies å være engelsk. Det betyr suppen skal inneholde melk eller fløte, og så skal den ha en jevning. Det er en smaksrik og litt kraftig, men kremete suppe. Det er en suppe med mye gode grønnsaker, men det er likevel ikke en kalorifattig suppe. Oppskriften gir middag til 2 personer.

 

Ingredienser:

50 g løk
60 g stangselleri
3-4 poteter
2 gulerøtter
5 dl vann
¼ ts pepper
1 ts salt

 

175 g cheddar
5 dl helmelk
3 ss speltmel

150 g kokt skinke

 

Cheddar-potetsuppe fremgangsmåte:
  1. Start å skrelle poteter og gulrøtter. Kutt disse opp i mindre terninger. Skrell løken og kutt så den og stangselleri i passende biter. Det er viktig at du kutter bitene slik at alt kokes mørt samtidig.
  2. Ha så alt over i en kjele med vannet. Ha i salt og pepper. Kok opp, reduser varmen og la de småkoke i 10-14 min til potetene og gulrøttene er møre.
  3. I mens grønnsakene koker, kutter du opp skinken i små terninger. Riv cheddaren med rivjern.
  4. Ha så mel i en ny kjele, spe med melk mens du rører slik at det ikke blir klumper. La melken koke opp, og la den småkoke i en 3-4 min. Trekk til side, ha i cheddaren, og rør den inn til den har helt smeltet.
  5. Når grønnsakene er ferdig kokt – trekk til side. Ha nå cheddar og melkeblandingen over i grønnsakene. Rør rundt til det er godt blandet. Ha så i skinke.

 

Cheddar-potetsuppe serveres

Umiddelbart og pynt gjerne med ferske urter.  Suppen kan også serveres med et godt brød.

 

Allergi: Gluten. Gjøres enkelt glutenfri ved å benytte glutenfritt mel. Laktose. Gjøres laktosefri ved å benytte laktosefri melk. Cheddar er en hard ost dersom du kjøper en god kvalitet, og skal således mindre enn ett gram laktose per 100 gram. Den regnes derfor som laktosefattig. Høyt FODMAP skyldes løk og stangselleri.


Les mer om osteslaget cheddar, og hvorfor den gir en så fin gul farge til suppen: Cheddar

Les mer om fordelene ved å spise stangselleri: Stangselleri

Det hersker nok en debatt om hvor opprinnelsen til chowder kommer fra  (på engelsk): Chowder

Pin It on Pinterest

Share This