Copyright Coquere

Copyright Coquere


Butterdeig er en allsidig deig

Butterdeig

Butterdeig, eller mørdeig er enkelt å lage. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdig frossen, men både smaken og brukervennligheten er mye bedre om du lager den selv.

 

Ingredienser:

Alternativ 1 – fin variant (1,5 x porsjon)
3 (4,5) dl hvetemel
1 (2) krm salt

 

Alternativ 2 – grov variant (1,5 x porsjon)

1,5 (2,25) dl speltmel
1 (1,5) dl sammalt speltmel
0,5 (1) dl havremel
1 (2) krm salt

 

Felles ingredienser til alternativene over

125 (200) g kaldt smør
2-3 ss vann
2-3 ss melis for søt variant
1 egg istedenfor vann

 

Fremgangsmåte:
  1. Bruker du en foodprosessor går det veldig raskt. Ha melet og salt i maskinen. (Her har du i evt melis, om du ønsker å lage en søt deig)
  2. Del opp smøret i grove terninger. Ha disse i maskinen og kjør den til alt smuldrer opp, ha i vannet litt og litt.
  3. Kjør til det blir en fin deig. Blir deigen litt for løs, juster med mer mel. (Bytter du ut vann med egg, får du en litt robustere deig)

 

For hånd. Ha alt i en bolle i samme rekkefølge og kna sammen deigen med hendene først. Ha så i vann litt og litt. Problemet med å gjøre det forhånd er at smøret raskt blir litt for mykt, men det går fint med litt trening.

 

  1. Når deigen er ferdig, legg den på et passe stort klebeplaststykke.
  2. Klem deigen ut til en grov pannekake. Legg et klebeplaststykke over og sett i kjøleskapet minst 30 min.
  3. Når du nå skal kjevle den ut, trenger du ikke mel. Kjevle deigen ut mellom klebeplastlagene til den blir 2-3 mm tykk.
  4. Ta av det ene laget og løfte den rett over i form og tilpasse den i formen med fingrene, før du drar av det andre laget plast.
  5. Eller dersom du skal lage mindre former må du nå ha mel på bakeplaten, og legge den over dette slik at den ikke kleber seg fast.

Butterdeig er strengt talt en mørdeig man kjevler ut i mange lag. Du kjevler deigen ut, og bretter den sammen, for så kjevle den ut på nytt. Gjerne med litt smør mellom lagene. Begrepene blir ofte bruk om hverandre om selve typen deig.

 

Allergi: Laktosefri. Ikke glutenfri. Det går an å bytte ut melet med glutenfritt mel, deigen kan dessverre da bli svært vanskelig å bearbeide. Det er likevel ikke helt umulig med litt øvelse. FODMAP innholdet er høyt i hvetemel, men du kan bytte ut med speltmel som har lavt innehold. Glutenfritt mel har generelt lavt FODMAP. 

Pin It on Pinterest

Share This