Brødpudding – Copyright Coquere

Brødpudding servert varm med vaniljesaus

Brødpudding

Brødpudding, også kjent som «bread and butter pudding» på engelsk, er en tidløs klassiker som bringer sammen smaker og historie. Denne tradisjonelle desserten har sin opprinnelse i England og har overlevd gjennom århundrene som en smakfull måte å bruke opp overskuddsbrød på. Selv om konseptet kanskje virker enkelt, har brødpudding en unik evne til å forvandle enkle ingredienser til en hjertevarmende komfortmatrett.

Historien til brødpudding går tilbake til det 18. århundre, med tidlige oppskrifter dokumentert så tidlig som i 1728 i England. Denne enkle desserten har også en kobling til Norges historie, da den angivelig ble servert for Eidsvollsmennene mens de jobbet med utformingen av Norges grunnlov i 1814, en tid da desserter var sjeldne i Norge.

Det som gjør brødpudding ekstra spesiell er dens allsidighet. Den kan serveres varm med deilig vaniljesaus, is eller krem, og dens enkle ingredienser gjør den rimelig og tilgjengelig for alle. Dette er mao en dessert med historisk sus og aner.

 

Ingredienser

6-8 skiver av hvitt brød eller loff.
2 egg
2 eggeplommer
3 dl melk (lettmelk eller helmelk)
1 dl kremfløte eller matfløte
1 krm malt muskatnøtt
1/2 ts kanel
1 ts ekte vaniljesukker
3 ss god brun rom (kan sløyfes om ønskelig)
75 g demerarasukker
Ca. 50 g med sultanarosiner eller vanlig rosiner.
35-40 g smør

 

Garnering

Kanel
Sukker

 

Fremgangsmåte
 1. Skjær brødet opp i like tykke skiver. Kutt vekk skorpen. Best blir det om brødet er 1-2 dager gammelt og blitt litt tørt. Da vil det suge bedre til seg væsken. Ønsker du det kan du hurtig tørke brødet. Ha brødskivene over på en rist – sette dem i stekeovnen, og la de stå en 15-25 minutter på 75 grader med varmluft.
 2. Du har to alternativer: Smør nå rikelig med smør på den ene siden av hver skive. Alternativ så smelte smøret, Delt opp brødet i grove terninger. Bruk litt av til å smøre formen. Hell resten av det smelte smøret over brødterningen. Hell smøret litt i omganger, og pass på å vende terninger litt rundt, slik at du får litt smør på alle.
 3. Legg rosinen i en liten bolle og ha på den brune romen. Jo lengre de ligger desto bedre blir de, så har du tid kan du legge dem i bløt kvelden i forveien. Sultanarosiner gir en mer karamellisert smak – så får du tak i disse ville jeg brukt dem.
 4. Start nå med å pisk eggene og sukker sammen.
 5. Ha i melk, fløte, muskatnøtt, kanel og vaniljesukker.
 6. Pisk til alt er godt blandet.
 7. Sil av rom- og rosinblandingen, slik at du får rom over i en liten bolle.
 8. Ha i 2-3 spiseskjeer rom i egge- og melkeblandingen, og visp godt.
 9. Sett rosinene til side.
 10. Bruk en ildfastform som rommer 1 liter, som du har smurt godt med smør.
 11. Legg et lag med brød, smørsiden opp, og dryss rosinene over, eller bare fordel terningen, som du har helt over smelt smør, utover i lag. Den siste er den enkleste måten. Gjenta så fremgangsmåten til du har brukt opp brødet.
 12. Hell over egg og melkeblandingen. Trykk brødet ned slik at det suger til seg væske.
 13. La det stå en 15-20 minutter før du setter den i ovnen.
 14. Her har du også et annet alternativ. Dersom du ønsker en mer fin pudding, så kan du etter at blandingen har stått og trukket i 15-20 minutter, bruke en potetmoser. Mos brødet til det blir mer som en grøt. Ved denne metoden må du vente med å ta i rosiner, til du har moset brødblandingen. Ha så i rosinene og rør rosinene inn. Den siste metoden gir en litt mer kompakt pudding konsistens. Dette blir en smakssak. Jeg har forsøkt begge varianter, og det kommer litt an på konsistensen man ønsker og liker.
 15. Før du setter brødpuddingen i oven, dryss over et lite lag med sukker og kanel. Dette gir en fin skorpe, og tilfører ekstra smak.

 

Stekes: Midt i ovnen på 175 C° i 35-40 minutter eller til du får en gyllen skorpe, og puddingen er blitt fast.

 

Serveres: Varm eller lummen med vaniljesaus, is eller eventuelt litt pisket krem.

Allergi: Verken gluten- eller laktosefri. Kan fint lages glutenfritt med glutenfritt finbrød, på samme måte som vanlig brød. Gjøres enkelt laktosefri ved å bruke laktosefri melk og fløte. Høyt FODMAP. Dette skyldes laktosen, høyt innehold av hvetemel og rosiner. Bruk glutenfritt brød eller speltbrød, laktosefri fløte og melk, samt utelat rosinene så får du et lavt FODMAP innehold.


Les mer om historien og opprinnelsen til Bread and butter pudding: Bread and butter pudding

Pin It on Pinterest

Share This