Copyright Coquere

Copyright Coquere

Varm brødpudding med vaniljesaus

Bread and butter pudding eller brødpudding på norsk er en engelsk klassiker. Tradisjonell billig dessert hvor man fikk brukt opp gammelt brød. Høres muligens litt kjedelig ut, men er en typisk comfort food rett. Det heter seg at Eidsvoll mennene fikk denne brødpudding servert i 1814. Da var dessert ikke vanlig i Norge. Så dette er en gammel dessert også her. Servert varm med vaniljesaus er dette en overraskende god dessert, og ikke minst billig.

 

Ingredienser:

6-8 skiver av hvitt brød eller loff.
2 egg
2 eggeplommer
3 dl melk (lettmelk eller helmelk)
1 dl kremfløte eller matfløte
1 krm malt muskatnøtt
1/2 ts kanel
1 ts ekte vaniljesukker
3 ss god brun rom (kan sløyfes om ønskelig)
75 g demerarasukker
ca 50 g med sultanarosiner eller vanlig rosiner.
Smør

 

Fremgangsmåte:

Skjær brødet opp i like tykke skiver. Kutt vekk skorpen. Best blir det om brødet er 1-2 dager gammelt og blitt litt tørt. Da vil det suge bedre til seg væsken. Ønsker du det kan du hurtig tørke brødet. Ha brødskriven over på en rist – sette dem i stekeovnen, og la de stå en 15-25 minutter på 75 grader med varmluft. Smør nå rikelig med smør på den ene siden av hver skive.

 

Legg rosinen i en liten bolle og ha på den brune romen. Jo lengre de ligger desto bedre blir de, så har du tid kan du legge dem i bløt kvelden i forveien. Sultanarosiner gir en mer karamellisert smak – så får du tak i disse ville jeg brukt dem. Start nå med å pisk eggene og sukker sammen. Ha i melk, fløte, muskatnøtt, kanel og vaniljesukker. Pisk til alt er godt blandet. Sil av rommen over i blandingen, og visp den også inn – sett rosinene tilside.

 

Bruk en ildfastform som rommer 1 liter. Smør formen godt med smør. Del nå brødskriven i passende stykker så de passer til formen du bruker. Legg et lag med brød, smørsiden opp, og dryss rosinene over – gjenta så fremgangsmåten til du har brukt opp brødet. Sil over egg og melkeblandingen. Trykk brødet ned slik at det suger til seg væske. La det stå en 5-10 minutter før du setter den i ovnen.

 

Stekes: Midt i ovnen på 175 C° i 35-40 minutter eller til du får en gyllen skorpe, og puddingen er blitt fast.

 

Serveres: Varm eller lummen med vaniljesaus og eventuelt litt pisket krem.

Allergi: Verken gluten- eller laktosefri. Kan fint lages glutenfritt med glutenfritt finbrød, på samme måte som vanlig brød. Gjøres enkelt laktosefri ved å bruke laktosefri melk og fløte. Høyt FODMAP. Dette skyldes laktosen, høyt innehold av hvetemel og rosiner. Bruk glutenfritt brød eller speltbrød, laktosefri fløte og melk, samt utelat rosinene så får du et lavt FODMAP innehold.

Pin It on Pinterest

Share This