Brød-grunnoppskrift – Copyright Coquere

I dette brødet brukte jeg 1/3 sammalt speltmel og 2/3 fint speltmel.

 

Brød grunnoppskrift

Dette er en brød grunnoppskrift. I hovedsak er det noen grunnprinsipper, og noen forholdstall på ingredienser. Dersom du alltid følger forholdet mellom mel og væske vil du lykkes uansett. Samt steketemperatur, og at du bruker varmluftfunksjon på ovn. Dette gir en mer jevn varme rundt hele brødet. Har du ikke varmluftfunksjon vil du ikke mislykkes, men varmluft gir ett litt bedre resultat.

Det betyr at du har en brød grunnoppskrift du kan endre på i forhold til grovhet på mel og melsorter. På samme måte kan du bruke forskjellige typer væske, så lenge du holde deg til totalmengden. Du kan for eksempel ha 1 dl olivenolje og 6,5 dl vann, slik jeg har gjort i brødet på bildet. I dette brødet brukte jeg også 1/3 sammalt speltmel og 2/3 fint speltmel. Det er m.a.o. en svært fleksibel oppskrift for å lage brød, loff, pizza e.l.

 

Ingredienser

1 kg mel (melblanding)
7,5 dl væske (vann, olje, melk)
10 g tørrgjær
2 ts salt

 

Fremgangsmåte
  1. Ha alt det tørre i en bakebolle. Pass på å ha gjær og salt på hver sin side av melet. Salt kan ødelegge gjær før det blir godt blandet sammen med væske og mel.
  2. Ha så i en lunken væske som ikke overstiger 37 °C. Det er en fordel å bruke en maskin her. Bruk eltekrok, og la maskinen gå i en 8-10 min.
  3. Sett bakebollen tildekket på et lunt sted. La deigen heve til ca. dobbelt størrelse.
  4. Smør brødformene.
  5. Ha nå deigen ut på en god bakeflate som du har på olje. M.a.o. du bruker ikke mer mel. Det er også en fordel å ha olje på hendene. Elt deigen i noen minutter til. Del deigen så i to like stykker. Form de så de passer i brødformene, og dekk de til.
  6. La nå deigen på nytt stå lunt i brødformene, inntil de igjen har hevet ca. dobbelt, eller litt over kanten på formene.

 

Stekes: Varmluft 200 °C i ca. 30 minutter, avhengig av brødformenes størrelse. Her har jeg tatt utgangspunkt til 2 brød i brødformer av størrelsen 25 x 10 cm. Ha de nybakte brødene over på en kjølerist og legg over et håndkle. La de kjøle seg helt ned før du evt. skjærer de opp eller fryser de.

 

Allergi: Dette avhenger av melsortene og type væske du benytter.


Les mer om brødets historie og dets betydning. Brød

Les en mer omfattende artikkel om brødets historie og dets betydning (engelsk tekst). Bread

Les mer om forskjellige melsorter (engelsk tekst) Flour types

Pin It on Pinterest

Share This