Brioche
Brioche er en fransk klassiker. Utrolig smaksrik fordi den inneholder masse egg og smør. Den oppleves likevel både lett og luftig. Det sies at det var smørprodusentene i Normandie som fant opp dette brioche på 1600 tallet. Det ble da også regnet som et skikkelig luksusbrød i nedgangstidene i Frankrike. Brukes både som søt og salt variant. Det er brød som passer til arme riddere, brødpudding, toast, til supper som frokost. Det kreves at du har en kjøkkenmaskin for å klare å få inn alt smøret. I tillegg tar det mye tid fordi deigen må hvile kaldt i minst 7 timer. Du kan smaksette med appelsin, sitron eller annet du synes gir en god smak. Her har du en basis oppskrift uten noe smakstilsetninger.
Ingredienser:
500 g speltmel
7 g salt
50 g sukker
12 g tørr gjær
1,5 dl helmelk (varm)
5 medium egg
250g usaltet smør
Fremgangsmåte:
- Bruk eltekroken på maskinen. Ha mel i bollen. Hell så salt og sukker på den ene siden og gjæren på den andre siden av bollen.
- Visp lett sammen eggene og varm opp melken i en egen bolle.
- Ha dette i og sett maskinen på lav hastighet i 2 minutter. Øk så hastigheten til medium hastighet – fortsett med dette I ca. 8 minutter til deigen er godt eltet sammen og nesten slipper bollen. Deigen skal da ha blitt glinsende og elastisk.
- Smøret skal være romtemperert og delt opp i litt mindre terninger. Ha nå smøret i, og la maskinen fortsette i ca. 5 minutter til alt smøret er godt integrert i deigen. Bruk en slikkepott og dytt smøret ned fra kanten om nødvendig.
- Ha nå deigen over i en plastikk bolle. Sett den kaldt i minst 7 timer eller enda bedre natten over.
- Ha brioche deigen over på et lett melet underlag. Brett og elt deigen sammen noen ganger slik at du slår ut luften av den. Del den så opp i 8 eller 9 like store deler. Rull deigemnene rundt til du får jevne, runde og fine boller. «Brioche nanterre» en den enkleste og en svært vanlig form. Da trenger du 8 boller og en vanlig brødform. Legg to og to boller ved siden av hverandre. Brioche`n stekes da som et vanlig brød. Du kan også ha dem i en 25 cm rund og litt dyp kakeform. Da trenger du 9 boller. Start med å legge 8 boller rundt i ytterkant og den siste bollen i midten av formen. Bruker du ikke non-stick former må formen smøres godt på forhånd.
- Dekk formen med klebeplast og la deigen heve i 2-3 timer slik at deigen bare så vidt har hevet over kanten på formen. Pensle med litt egg eller melk
Brioche stekes
I forvarmet ovn på 190°C i 25 -30 minutter. Brioche`n er ferdig når du får ut en bakepinne som er tørr og du har en gyllen fin overflate. Velt Brioche`n forsiktig ut av formen og avkjøl på en rist.
Brioche serveres: Litt lun eller romtemperert.
Allergi: Ikke glutenfri eller laktosefri. Har ikke forsøkt å lage den glutenfri. Det er mye mel, og helt nødvendig at deigen blir elastisk, noe som skyldes glutenet. Så antar det kan være litt vanskelig å bake den glutenfri. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte både laktosefri melk og smør. Lavt FODMAP om du følger oppskriften.
Les mer om Brioche og dens historikk (engelsk tekst): Brioche