Copyright Coquere

Brioche – Copyright Coquere


Brioche nanterre

 

Brioche

Brioche er en fransk klassiker. Utrolig smaksrik fordi den inneholder masse egg og smør. Den oppleves likevel både lett og luftig. Det sies at det var smørprodusentene i Normandie som fant opp dette brioche på 1600 tallet. Det ble da også regnet som et skikkelig luksusbrød i nedgangstidene i Frankrike. Brukes både som søt og salt variant. Det er brød som passer til arme riddere, brødpudding, toast, til supper som frokost. Det kreves at du har en kjøkkenmaskin for å klare å få inn alt smøret. I tillegg tar det mye tid fordi deigen må hvile kaldt i minst 7 timer. Du kan smaksette med appelsin, sitron eller annet du synes gir en god smak. Her har du en basis oppskrift uten noe smakstilsetninger.

 

Ingredienser:

500 g speltmel
7 g salt
50 g sukker
12 g tørr gjær
1,5 dl helmelk (varm)
5 medium egg
250g usaltet smør

 

Fremgangsmåte:
  1. Bruk eltekroken på maskinen. Ha mel i bollen. Hell så salt og sukker på den ene siden og gjæren på den andre siden av bollen.
  2. Visp lett sammen eggene og varm opp melken i en egen bolle.
  3. Ha dette i og sett maskinen på lav hastighet i 2 minutter. Øk så hastigheten til medium hastighet – fortsett med dette I ca. 8 minutter til deigen er godt eltet sammen og nesten slipper bollen. Deigen skal da ha blitt glinsende og elastisk.
  4. Smøret skal være romtemperert og delt opp i litt mindre terninger. Ha nå smøret i, og la maskinen fortsette i ca. 5 minutter til alt smøret er godt integrert i deigen. Bruk en slikkepott og dytt smøret ned fra kanten om nødvendig.
  5. Ha nå deigen over i en plastikk bolle. Sett den kaldt i minst 7 timer eller enda bedre natten over.
  6. Ha brioche deigen over på et lett melet underlag. Brett og elt deigen sammen noen ganger slik at du slår ut luften av den. Del den så opp i 8 eller 9 like store deler. Rull deigemnene rundt til du får jevne, runde og fine boller. «Brioche nanterre» en den enkleste og en svært vanlig form. Da trenger du 8 boller og en vanlig brødform. Legg to og to boller ved siden av hverandre. Brioche`n stekes da som et vanlig brød. Du kan også ha dem i en 25 cm rund og litt dyp kakeform. Da trenger du 9 boller. Start med å legge 8 boller rundt i ytterkant og den siste bollen i midten av formen. Bruker du ikke non-stick former må formen smøres godt på forhånd.
  7. Dekk formen med klebeplast og la deigen heve i 2-3 timer slik at deigen bare så vidt har hevet over kanten på formen. Pensle med litt egg eller melk

 

Brioche stekes

I forvarmet ovn på 190°C i 25 -30 minutter. Brioche`n er ferdig når du får ut en bakepinne som er tørr og du har en gyllen fin overflate. Velt Brioche`n forsiktig ut av formen og avkjøl på en rist.

 

Brioche serveres: Litt lun eller romtemperert.

Allergi: Ikke glutenfri eller laktosefri. Har ikke forsøkt å lage den glutenfri. Det er mye mel, og helt nødvendig at deigen blir elastisk, noe som skyldes glutenet. Så antar det kan være litt vanskelig å bake den glutenfri. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte både laktosefri melk og smør. Lavt FODMAP om du følger oppskriften.


Les mer om Brioche og dens historikk (engelsk tekst): Brioche

Pin It on Pinterest

Share This