Bourgogne saus er en dyr eksklusiv og kraftig saus.
Bourgogne saus
Charles Tjessem sin fantastiske bourgogne saus passer til det meste av kjøtt. Kraftig saus som man ikke trenger mye av. Dette er både en avansert og tidkrevende saus å lage. Den er ikke minst svært dyr; men man trenger ikke å bruke en dyr Bourgogne vin
Ingredienser
2 kg oksebryst med bein
6 skiver bacon
2 stk løk
1 stk liten sellerirot
4 fedd hvitløk
1 stk gulrot
1 flaske rødvin (75 cl)
2 stk friske laurbærblad
1 ss hel sort pepper
3 l vann eller kraft
100 g smør
2 ts salt
2 ts pepper – nykvernet
Bourgogne saus fremgangsmåte
- Kutt oksebrystet i mindre stykker.
- Skrell og kutt grønnsaker i grove biter.
- Stek kjøttet på sterk varme så det blir raskt godt brunt.
- Tilsett bacon og grønnsaker og stek til alt har en fin og gyllen farge.
- Hell deretter i en hel flaske rødvin og kok dette helt ned til sirup, tilsett vann eller kraft.
- Kok opp igjen, skru ned til medium varme, skum av og la dette småkoke i ca. 2 timer.
- Sil av og rør inn kaldt smør skåret i små treninger.
- Smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Forenkling: Dropp oksebrystet, men stek baconet brunt i en kjele. Tilsett løk i båter, sellerirot i store terninger, hvitløk, gulrot i store biter og stek videre sammen med bacon for å gi den litt farge.
- Hell i vinen og laurbærblader og hel sort pepper.
- La dette koke inn til underkant av 1 dl.
- Deretter tilsett ca. 6-7 dl vann med og 1 teskje mørk kjøttbuljong pulver (Feks Toro sin).
- Kok ned til omtrent 2-2,5 dl.
- Sil sausen oppi en ny kjele, og montert med kaldt smør i terninger.
- Smak til med salt og nykvernet pepper. Ikke kok sausen etter at du har tilsatt smøret.
Serveres: Til kjøtt
Allergi: Gluten- og laktosefri
Les mer om Bourgogne eller burgundervin som blir brukt i Bourgogne saus: Bourgogne