Børek – Copyright Coquere

Den er inspirert fra den ottomanske perioden, hvor mye av maten er bakt eller pakket inn

 

Børek

Børek eller Börek en rett du ofte får servert i mange former og varianter i blant annet Tyrkia, Balkan og Midtøsten. Den er inspirert fra den ottomanske perioden, hvor mye av maten er bakt eller pakket inn. Dette er en forholdvis lett rett å lage, når man har kjøpt filodeig. Jeg har forenklet den mye ved å lage den i ildfast form. Dermed blir det superenkelt å lage en middag som er god, og fint kan serveres gjester. Alt avhenger av hva du ønsker å fylle Børeken med. Det er ganske vanlig å ha helt vegetar varianter, men du kan egentlig fylle de med hva du vil, og hva du har tilgjengelig. I denne oppskriften bruker jeg kjøttdeig og ost som hovedfyll. Denne oppskriften gir middag til 3-4 personer. Du har nok filodeig til å lage den større om ønskelig.

 

Ingredienser

500 g filodeig

 

Fyll

200 g kjøttdeig
½ liten løk
3 ss finkuttet sopp
½ dl vann
1 ss ketchup
1 ts tørket oregano
1 ts chili krydder
1 ts paprikakrydder
250 g blandet revet ost (jeg brukte 100 g fetaost, og da behøver du ikke salt)
150 g smeltet smør
½ ts salt (dersom du ikke bruker en salt ost som fetaost e.l.)

 

Pynt

Valmuefrø
Sesamfrø

 

Børek fremgangsmåte
  1. Start med å finhakk løken og soppen. Stek nå løken blank, og soppen i en 3-4 min. Sett til side.
  2. Stek kjøttdeigen, bruk gjerne en gaffel eller lignede, slik at du får en finkornet kjøttdeig.
  3. Ha så løk og sopp tilbake i stekepannen. Ha i alt krydderet, ketchup og vann. Bland godt, og la alt småkoke/simre til alt vannet er fordampet. Sett til side og la kjøttdeigen kjøle seg helt ned. Du kan fint sette den en stund i en bolle i kjøleskapet.
  4. Smelt nå smør. Bruk 4 filodeigark (totalt 4 x 4 ark). Pensle de med smør, og legg de over i en passende ildfast form. Pass på slik at du får filodeig opp over kantene på formen.
  5. Legg på ½ part av osten. Gjenta prosessen med 4 nye filodeigark, og legg den over osten. Fyll nå på med kjøttdeigen. Gjenta prosessen med filodeig og pensling med smør. Legg på siste laget med ost. Gjenta for siste gang prosessen med filodeig. Pensle godt med smør, og evt. rester av smør heller du over.
  6. Dryss over med litt valmue- og sesamfrø.

 

Stekes: Midt i ovnen på 200 °C i ca. 20-25 min

 

Børek serveres: Varm, med en god salat.

Allergi: Gluten. I hovedsak laktosefri. De som er ekstremt laktoseintolerante, bør bruke laktosefritt smør. Høyt FODMAP. Det er hvetemel i filodeig, så det er ikke mulig å lage børek med lav FODMAP, uten å lage filodeig selv. Du kan redusere FODMAP ved å fjerne sopp og løk.


Les mer om börek (engelsk tekst): Börek (EN)

Les en mindre artikkel om börek på norsk: Børek (NO)

Les mer om filodeig og bruken av den (engelsk tekst): Filodeig (EN)

Pin It on Pinterest

Share This