Boller – Copyright Coquere

De selges overalt, og er billige. Derfor er det nok mange som ikke tar seg bryet med å bake de selv.

 

Boller

Boller smaker nydelig. De er enkle å bake, selv om de tar litt tid. De fleste liker boller, voksne som barn. De selges overalt, og er billige. Derfor er det nok mange som ikke tar seg bryet med å bake de selv. Baker du de selv, så vet du hvilke ingredienser de inneholder, og er sikker på at de ikke inneholder kunstige tilsetninger. I tillegg så baker du de selvsagt mye billigere selv, enn det du kan kjøpe de for.

 

Ingredienser:

200 g godt smør
5 dl helmelk
50 g fersk gjær
1 ts kardemommen (kan sløyfes om man ønsker det)
2 dl lys sirup
1 ts salt
1 – 1,2 kg speltmel
175 – 200 g rosiner (kan sløyfes for de som ønsker det)

 

 

Pensling

1 egg
1 eggeplomme
Litt melk

 

Boller fremgangsmåte:
  1. Start med å smelte smør i en kjele. Ha i melk og rør godt. Pass nå på at blandingen ikke overstiger 37-38 °C. Smuldre og rør ut gjæren i blandingen. Rør inn kardemomme, sirup og salt til alt er godt blandet.
  2. Ha blandingen over i en passende bakebolle. Ha så i melet litt og litt, arbeid det inn med hendene. Du skal ende med en forholdsvis løs deig, men som ikke kleber. Du må derfor justere med litt og litt mel, til den blir passe. Deigen skal så vidt slippe uten å klistre seg til fingrene eller bakebollen. Har du i for mye deig, blir bollene tørre og harde.
  3. Elt deigen i ca. 10 minutter til du har fått aktivert glutenet. Sett så deigen til side under dekke på en lun plass. La den heve i ca. 60 minutter.
  4. Elt så deigen ut på et bord med mel. Har i rosinene og elt de inn. Desto lengre du elter, desto bedre og saftigere blir bollen. Del deigen i 20 – 30 stykker. Rull ut hvert stykke til passende boller.
  5. Ha bakepapir på en stekeplate, og legg bollen på, med litt mellomrom.  La de etterheve i ca. 30 minutter.
  6. Pisk sammen egg og litt melk. Pensle hver bolle.
Stekes:

Midt i ovn 230 °C. Avhengig av hvordan din ovn fungerer, og størrelsen på bollene dine; mellom 9 – 14 min. Følg med til du ser de begynner å få en gyllen brunfarge. Bruk en bakepinne første gangen om du er usikker. Når den kommer ut uten deig på, så er bollene ferdig. Steker du de for mye, kan de bli tørre som gjærbakst flest.

 

Boller serveres:  Smaker nydelig lune, men holder seg noen timer i en pose. Dersom du ønsker å oppbevare de lengre, bør du fryse de ned. Gjærbakst blir fort tørt etter noen timer i romtemperatur.

 

Allergi: Gluten. Boller kan fint bakes glutenfri med glutenfritt mel, da bør du heller se på egen oppskrift for dette. Lavt FODMAP dersom du bruker laktosefri melk og speltmel som oppgitt i oppskriften.


Ønsker du å lære mer om gjæringsprosessen: Gjæring

En mer omfattende artikkel om gjæringsprosessen, for de mer spesielt interesserte (på engelsk): Yeast

Kardemomme er et spennende krydder mye brukt i arabisk kultur i annen matlagning en den søte. Les mer om kardemomme her: Kardemomme

Pin It on Pinterest

Share This