Copyright Coquere

Copyright Coquere

Blomkål med ostesaus her med bacon og skinke

Blomkål med ostesaus er en god, billig og sunn rett. Her serveres den med bacon og skinke. Jeg har også brukt reker, noe som også passer utmerket, eller så kan den lages helt vegetarisk. Dette er en fin sommerrett som passer fint når blomkålen er i sesong. Du får likevel tak i blomkål hele året, og den passer fint når som helst du ønsker en lett rett. Blomkål med ostesaus er en rett jeg har vokst opp med, og som jeg husker min mor alltid lagde som sommerrett. Her har du mat til 3-4 personer.

 

Ingredienser:

2 små eller et stort blomkålhode (ca. 900 g)
100-125 g bacon
75-100 g skinke
Alternativt
200 g reker

 

Saus
6 dl melk
3 ss speltmel
50 g smør
50 g ost (en god modnet ost med smak f.eks. Gruyère, Jarlsberg e.l.)
Salt
Pepper
Muskat

 

Friske urter – f.eks. persille, basilikum e.l.

 

Fremgangsmåte:

Start med å renskjær blomkålhodet. Du skal ikke dele dem opp, bare skjære vekk de grønne bladene. Legg blomkålhodene i en passende stor kjele, og så vidt dekk dem med vann. Ha i rikelig med salt. Kok opp og la dem små koke til de er møre. Det vil si enn 12-15 minutter.

 

Mens blomkålen koker, kutter du opp bacon og skinke i passende små biter. Stek bacon sprøtt og sett dette til side. Start så på sausen.

 

Sausen er en vanlig bechamel eller hvitsaus som basis. Ha smør i en tykkbunnet kjele, og smelt det på svak varme. Ha i melet og rør det godt inn til en klumpfri røre. Spe så med melken, mens du hele tiden visper. Kok opp og la det hele småkoke i 3-5 minutter. Smak til med salt, pepper og litt fersk revet muskatnøtt. Ha så i osten og rør den inn til den er helt smeltet.

 

Montering
Ta opp blomkålen og la den stå litt i et dørslag og renne av. Ha blomkålen over på et passende fat. Hell over ostesausen. Dryss over skinke og sprøstekt bacon. Avslutt med å pynte med litt friske urter.

 

Serveres: Umiddelbart med godt brød til.

 

Allergi: Verken gluten eller laktosefri. Gjøres enkelt glutenfri ved å bruke glutenfritt mel i sausen. Gjøres tilsvarende enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri melk, evt. også melkefritt smør for de som er ekstra laktoseintolerante. Dette er som regel ikke nødvendig. Høyt FODMAP – blomkål har høyt FODMAP innhold, så det går ikke å lage denne retten med lavt innhold. Du kan redusere innholdet ved å lage retten med laktosefri melk. NB! Bruker du hvetemel istedenfor speltmel, så er det høyt FODMAP i hvetemel.

Pin It on Pinterest

Share This