Copyright Coquere

Burgundisk kjøttgryte – Copyright Coquere

Dette er enkel gryte å lage, for med biff med rødvin gjør det meste seg selv

 

engelsk-flagg

Biffgryte med rødvin

Biffgryte med rødvin er en nydelig og smakfull gryte. Det er også typisk fransk mat. Gryten er enkel å lage, for med biff med rødvin gjør det meste seg selv. Det er overraskende mye løk i gryten, men fordi gryten står så lenge formelig oppløser løken seg. Rødvinen skaper en dyp smak, og er med på å mørne biffkjøttet, slik at det nærmest smelter i munnen. Nydelig gryte som er like god dagen etter. Biff med rødvin kan også fryses, så dermed kan du lage større porsjoner om du vil. Gryte laget på denne måten har sin inspirasjon fra Frankrike. Der, og i andre oppskriften, vil du kunne finne den under navnene Burgundisk kjøttgryte, eller det franske navnet bœuf bourguignon.  Her middag til 4-5 personer.

 

Ingredienser:

7,5 dl rødvin (1 flaske)
6,0 dl oksekraft, fond eller buljong
1,2 kg biffkjøtt (høyrygg eller annet som passer til gryte)
4 stk. store rødløk (du kan bruke gul også)
12 stk. hvitløksfedd
400 g sopp
5-6 laurbærblader
2 ss tomatpure
5-6 ss glutenfritt mel
50 g smør
1 ts sukker
Salt
Pepper

Nøytral olje til steking
Evt. Maisenna til jevning

 

Fremgangsmåte: Burgundisk kjøttgryte
  1. Start med å rense og skjære løken i tynne skiver, og hvitløken deler du i to.
  2. I en kjele som tåler å stå i ovn, smelter du nå smøret på medium varme.
  3. Ha rødløken i gryten. Dryss over sukker og stek dette i ca. 10 minutter, til løken faktisk begynner å brune. Etter fem minutter har du også i de halve hvitløksfeddene. Ta løken ut og sett til side. Ikke vask gryten, fordi du vil ha med alle smakene.
  4. Kutt biffen opp i ganske store biter, 4×4 eller enda større. Dryss nå melet over biffen, og bland godt. Her kan det være et greit tips å ha biffen over i en plastpose, som du blåser litt opp – rist så rundt slik at melet fordeler seg godt.
  5. Ha nå olje i kjelen og brun kjøttet. Det er så mye kjøtt at det må du gjøre i omganger. Når siste runde er ferdigstekt, har du tilbake i det andre brunede biffkjøttet. Ha i laurbærbladene, tomatpureen og all løken. Hell over rødvin og kraft. Kok opp gryten.
  6. Sett gryten inni forvarmet ovn som holder 150 °C. La den stå i 90-120 minutter.
  7. Ta så gryten ut, ha i soppen. Dersom du ikke har fått tak i liten sopp, må du kutte den opp i passene stykker. Sett gryten i ovnen igjen, og la den stå ytterligere 45-60 minutter.
  8. Ta så ut den Burgundisk kjøttgryte, og smak til med salt og pepper. Ønsker du å tykne den mer kan du blande ut litt maisenna i vann, og ha dette i. La det da simre et par minutter og rør det godt rundt.

På kokkespråket kalles denne måten å tilberede kjøtt på å braisere. Det vil si å først brune, og så ha på kraft , hvorpå kjøttet stekes i ovn i en gryte.

Burgundisk kjøttgryte serveres: Med potetmos, tyttebærsyltetøy og om du ønsker kan du drysse over litt fersk persille.

Allergi: Gluten- og laktosefri.


Ønsker du å lese litt mer om det franske kjøkkenet, som har inspirert til så mye god mat: Det franske kjøkken

En mer omfattende beskrivelse av den franske kjøkkenet finner du på englsk her: French cuisine

Pin It on Pinterest

Share This