Copyright Coquere

Beurre blanc – Copyright Coquere

Dette er en emulsjonssaus som passer til f.eks. kamskjell

Beurre blanc

Beurre blanc er en typisk fransk saus basert på smør. Den er litt i samme kategori som Hollandaise, men lages på en litt annen måte. Sausen blir likevel ikke regnet med som de klassiske franske sausene. Selv om dette er en emulsjonssaus. Den er utrolig enkel å lage, og enklere enn da f.eks Hollandaise. Den har en fyldig og rik smak. Du trenger derfor ikke så mye av denne sausen.


Ingredienser:

1/2 sjalottløk
2 dl hvitvin
2 ss sitronsaft/hvitvinseddik
250 g smør
Salt/pepper

 

Eventuelt med 1-2 ss fin hakkede ferske urter som estragon, persille, basilikum o.l.

 

Beurre blanc fremgangsmåte:
  1. Start med å del opp smøret i terninger. La smøret stå ute så det blir litt mykere.
  2. Finhakk deretter sjalottløken.
  3. Ha så løken, hvitvin og sitronsaft i en kjele. Kok opp og la det småkoke til du her redusert mengden til ca 1/4 dvs. 0,5 dl. Sil av løken og ha væsken tilbake i kjelen.
  4. Kok opp og trekk kjelen til side. Visp nå inn så raskt du kan litt og litt smør til du har fått en blank, fin og kremete saus.
  5. Smak til med eventuelt mer salt og litt pepper.
  6. Nå kan du også ha i ferske urter om du ønsker det.

 

Beurre blanc serveres: Umiddelbart og til fisk. Dette er ikke en saus som tåler å stå lenge. Den sprekker om den blir for kald, og det går heller ikke å varme den opp igjen. Et tips er å holde den varm ved å ha den over på en termos.

Allergi: Glutenfri og laktosefri. De fleste tåler den lille laktosen som finnes i smør. Dersom man er ekstremt overfølsom må man benytte melkefritt smør eller klarnet smør. Høyt FODMAP skyldes løken. Det er nok ikke mye løk i selve sausen, men ønsker man, kan man droppe sjalottløken og bare redusere vin og sitronsaften.


Les mer om sauser og om de fem franske grunnsauser, selv om Beurre blanc ikke regnes blant de. Den hører likvel til kategorien emulsjonssaus (engelsk tekst): Sauce

Pin It on Pinterest

Share This