Kamskjell med beurre blanc
Beurre blanc er en typisk fransk saus basert på smør. Den er litt i samme kategori som Hollandaise, men lages på en litt annen måte. Beurre blanc blir likevel ikke regnet med som de klassiske franske sausene. Utrolig enkel å lage, med en fyldig og rik smak. Du trenger derfor ikke så mye av denne sausen.
Ingredienser:
1/2 sjalottløk
2 dl hvitvin
2 ss sitronsaft/hvitvinseddik
250 g smør
Salt/pepper
Eventuelt med 1-2 ss fin hakkede ferske urter som estragon, persille, basilikum o.l.
Fremgangsmåte:
- Start med å del opp smøret i terninger. La smøret stå ute så det blir litt mykere.
- Finhakk deretter sjalottløken. Ha så løken, hvitvin og sitronsaft i en kjele. Kok opp og la det småkoke til du her redusert mengden til ca 1/4 dvs. 0,5 dl.
- Sil av løken og ha væsken tilbake i kjelen.
- Kok opp og trekk kjelen til side.
- Visp nå inn så raskt du kan litt og litt smør til du har fått en blank, fin og kremete saus.
- Smak til med eventuelt mer salt og litt pepper. Nå kan du også ha i ferske urter om du ønsker det.
Serveres: Umiddelbart og til fisk. Dette er ikke en saus som tåler å stå lenge. Den sprekker om den blir for kald, og det går heller ikke å varme den opp igjen. Et tips er å holde den varm ved å ha den over på en termos.
Allergi: Glutenfri og laktosefri. De fleste tåler den lille laktosen som finnes i smør. Dersom man er ekstremt overfølsom må man benytte melkefritt smør eller klarnet smør. Høyt FODMAP skyldes løken. Det er nok ikke mye løk i selve sausen, men ønsker man, kan man droppe sjalottløken og bare redusere vin og sitronsaften.