Bestemors kake her som eplekake og med fyll alternativ tre
Bestemors kake
Bestemors kake er nettopp min bestemors kake. Den har vært i familien i årevis. Det er egentlig grunnoppskriften til to kaker. En eplekake variant, og en fyrstekake variant – sistnevnte da med mandelfyll. Du får oppskriftene på begge her. Deigen har en litt mørdeig konsistens, og det er nok det som gjør kaken så god. Veldig enkel å bake, og en garantert suksess. En liten anekdote; er da min mor delte oppskriften med noen i en bakerfamilie i området. De startet like etterpå å selge en fyrstekake som var mistenkelig lik min bestemors. Selv om de hardnakket nektet å innrømme det var hennes oppskrift. Det er som alle vet ikke royalties på oppskrifter, og fult lov å bruke, låne og gjøre dem til sine egne så mye man ønsker.
Ingredienser
Deig
250 g smør
190 g sukker
3 eggeplommer
3 ss fløte
375 g hvetemel
3 ts bakepulver
Fyll alternativ 1:
4-5 epler (faste litt syrlige f.eks. Granny Smith)
1-2 ss sukker
1-2 ts kanel
Fyll alternativ 2:
300 g mandler
250 g melis
1/2 vaniljesukker (ekte vanilje)
1/2 ts bakepulver
5 eggehviter
Fyll alternativ 3:
Bruk fyll alternativ 2 legg til:
50 gr sultanas eller rosiner
1 dl Calvados
50 g hakkede mandler
Smuldredeig blanding: Se egen oppskrift. Det holder med halvparten: Smuldredeig
0,5-1 dl toffeesaus: Se egen oppskrift. Toffeesaus
Fremgangsmåte
- Start med deigen: Pass på at alle ingrediensene er romtempererte.
- Rør smør og sukker hvitt. Bland så i en og en eggeplomme ad gangen.
- Rør så inn de tørre ingrediensene, og tilsett til slutt fløten.
- Pakk deigen inn i klebeplast e.l. på samme måte som ved butterdeig, og sett den kaldt i kjøleskapet en 30 minutters tid.
Hold av 1/3 av deigen som brukes til pyntegitter oppe på kaken. Trykk så resten av deigen ut i en 24 cm smurt springform. Trykk den også opp langs kanten 2-3 cm.
Fyll alternativ 1:
- Skal du lage eplekake så skreller du nå eplene.
- Del dem i små båter, og trykk eplebåtene lett ned i deigen i et pent mønster.
- Stør over sukker og kanel.
Fyll alternativ 2:
- Mal mandlene, og stivpisk eggehvitene.
- Bland mandler, melis, bakepulver og vaniljesukker sammen, og vende det hele pent inn i eggehviten.
- Ha hele massen over i kakeformen.
Fyll alternativ 3:
- Legg sultanarosinene i Calvados slik at de marineres 1-2 timer.
- Hakk mandler.
- Lag smuldredeig blandingen slik som beskrevet i oppskriften over.
- Følg nå instruksen som i fyll alternativ 1, men utelat sukker og vent med kanel til slutt.
- Dryss over de hakkede mandlene.
- Hell av Calvadosen og strø over sultanarosinene.
- Hell jevnt over med toffeesaus.
- Dryss over kanel.
- Bruk en 3-4 spiseskjeer av smuldredeigen og dryss den jevnt over.
- Da dropper du selvfølgelig pyntegitter som har blitt byttet ut med smuldredeigen. Ved alternativ uten pyntegitter klare du deg fint med 2/3 deig.
Kjevle ut resten av deigen, og skjær passe lengder til å lage gitter av, evt. kan du rulle ut forskjellige lengder også, noe jeg synes er enklere. Pensle gitteret med pisket egg om du ønsker.
Stekes: Midt i ovnen på 180 C i ca 45 min.
Serveres: Lummen med pisket krem, vaniljesaus eller vaniljeis.
Allergi: Ikke glutenfri. Denne kaken har jeg ikke forsøkt å lage med glutenfritt mel, men det burde gå greit. Helt laktosefri. Det er mange som har nøtteallergi, og som da også ikke tåler mandler. Høyt FODMAP – du kan redusere inneholdet av FODMAP ved å bruke speltmel eller glutenfritt mel. Det er uansett høyt FODMAP både i mandler og epler så en del FODMAP vil kaken uansett få.
Energi innhold: Eplekake – Hele kaken 17554 kj/4194 kcal. Pr stk 14 stk: 1254 kj/299 kcal. Fyrstekake – Hele kaken 28936 kj/6916 kcal. Pr. stk 14 stk: 2067 kj/494 kcal
Fakta informasjon om eple som frukt (engelsk tekst): Apples
Les mer om eplers helsegevinster: Eplers helsegevinster