Sauseslev
Bechamel eller hvitsaus er en god saus som basis eller alene

 

Bechamel eller hvitsaus er en av de mest tradisjonelle, og grunnlegende sauser vi har. Dette er en av de første sauser kokker lærer seg. Ikke uten grunn at dette er sausen som kalles sausen under alle sauser. Da den kan brukes som den er, men er ofte også en basis. Ganske enkel å lage, og husker du regelen: 1-2-4 lager du den uten oppskrift neste gang.

 

Ingredienser:

1 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk

Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Bruk en tykkbunnet kjele. Start med å smelte smøret og ha i mel. Rør deretter dette sammen. Spe nå med melken mens du hele tiden rører, inntil du har hatt i all melken. Kok opp og la det koke minst 4-5 minutter slik at melsmaken forsvinner. Salt og pepre etter smak. 1-2-4 er forholdet smør, mel og melk – enkelt å huske.

Tips: Med denne sausen har du en grunnsaus som du kan tilføre mye mer. F.eks. muskat, karri, sitronskall (zesten mao. kun den gule delen av skallet), forskjellige oster som parmesan og gruyère, sennep og andre urtekrydder. Det er mao. nesten bare fantasien som setter begrensninger.

Allergi: Ikke gluten eller laktosefri. Den kan likevel enkelt gjøres glutenfri. Det er lite mel i sausen, og bruker man litt finere glutenfritt mel som f.eks. Semper sitt finmel får du en minst like god saus. Bytter du ut vanlig melk med laktosefrie har du også enkelt gjort den laktosefri. Høyt FODMAP, men gjøres enkelt om til lavt FODMAP ved å bruke laktosefri melk og speltmel. Eller glutenfritt mel om det er basert på mais/potetmel.

Pin It on Pinterest

Share This