Copyright Coquere

Copyright Coquere

Bearnaisesaus er kraftig og fyldig – her til biff

Bearnaisesaus er i bunn og grunn ikke noe annet enn en hollandaisesaus smaksatt med sjalottløk og estragon. Det er m.a.o. den samme typen tykke smørsaus med fløyelsaktig konsistens, men med litt mer smak. Passer utmerket til stekt kjøtt som biff, men også fisk som laks og torsk.


Ingredienser:

10 g frisk estragonblader/ 1-2 ts tørket estragon
0,5 sjalottløk svært finhakket
1 ss hvitvinseddik/estragoneddik eller sitronsaft
1 ss vann
3 eggeplommer
200 g usaltet smør/evt saltet, men da må du passe på saltsmaken.

Litt kvernet pepper og salt


Fremgangsmåte:

Ha eggeplommene, eddiken/sitronen og vannet i en ildfast bolle. Visp det kraftig sammen for hånd. Ha i den finhakkede sjalottløken, evt. den tørkede estragon om du bruker det. Plasser bollen over en kjele med vann og kok vannet opp. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet. Skru ned varmen slik at vannet bare simrer. Del smøret opp i 1 cm terninger. Pisk inn en og en terning med smør. Vent til hver terning har smeltet før du har i den neste. Når smøret har smeltet, fortsett å røre til sausen tykner og blir blank. Bruker du frisk estragon har du denne i nå. Smak til med kvernet salt og pepper. Du kan også lett forenkle prosessen ved å smelte smøret separat. Start med dette, og sett smøret til side slik at det kjølner. Bruk så samme metode som med terningene, hell i litt og litt i en tynn stråle, mens du pisker. Samme metode som når man lager majones. Dette korter ned tiden, og jeg kan ærlig ikke si det er noen smaksforskjell.


Tips: 
Sausen kan fint stå inntil 30 min. Den vil da tykne og se ut til å skille seg. Dette ordnes lett. Varm den opp på samme måte som over, og tilsett litt kaldt vann mens du hele tiden pisker. NB! Pass på så den ikke koker, da blir den ødelagt. Det er en stor fordel å bruke usaltet smør uten melk. Det er i realiteten klarnet smør, og derfor mye enklere å bruke.


Allergi:
 Både gluten og laktosefri. Sannsynlig høyt FODMAP grunnet kraften fra løken. Du kan for sikkerhetskyld utelatte den. Du vil i så fall få en helt FODMAP fri saus. 

Pin It on Pinterest

Share This