Copyright Coquere

Bananpai – Copyright Coquere

Bananpai er nydelig for store og små

 

Bananpai uten bruk av ovn

Her har du en super enkel bananpai som kommer til å bli en suksess både blant store og små. Når du først har ferdig karamelliserte toffeen så er bananpaien rask å lage. Ferdig karamellisert kondensert melk kan du nå få kjøpt hos velassorterte dagligvarebutikker også. Karamellisert toffee av søt kondensert melk – er en fin saus til bruk på mange desserter. Selve kaken bruker du trolig ikke mer enn 20 min på å gjøre ferdig. Bananpai går også under navnet banoffee pie, og er en engelsk klassiker.

 

Ingredienser:
Bunn

200 g digestivkjeks, havrekjeks eller glutenfri kjeks
80 g smeltet smør

 

Fyll

1 boks søt kondensert melk (ikke viking melk mao)
2 1/2 – 3 faste bananer
2 dl kremfløte
1 ts sukker
1 liten neve salte peanøtter (kan sløyfes)

 

Pynt

Litt revet mørk sjokolade

 

Bananpai fremgangsmåte:
  1. Ferdig karamellisert kondensert melk kan du nå få kjøpt hos velassorterte dagligvarebutikker, og da slipper du å koke dem selv. Dersom du ikke får tak i ferdig karamellisert kondensert melk. Start med å lage toffeen av den kondenserte melken. Dette tar tid. Legg et oppvaskhåndkle eller annet i bunn av en kjele, og fyll opp rikelig med vann. Legg så den uåpnede boksen i, og la det koke opp. Boksen skal stå å små koke i 3 timer, evt. lengre om du ønsker en enda mer fast toffee. Det er SVÆRT viktig at boksen ligger under vann hele tiden, viss ikke kan den faktisk eksplodere. Lite moro med glo varm kondensert melk utover hele kjøkkenet – så pass på. Når boksen har kokt ferdig legges den i en kjele med kaldt vann, og kjøles helt ned. Dette kan du jo gjøre ferdig på forhånd, og du kan lage flere samtidig viss du ønsker. F.eks. er den veldig godt til is.
  2. Knus digestivkjeksen for hånd, eller i en foodprosessor og bland i den smeltede smøret. Trykk deigen ut i en form på 22 – 24 cm som har avtakbare kanter. Hit kan du lett forbedre på forhånd. Uansett bør kaken sette litt kaldt slik at bunnen blir mer hard og kald. Kaken smaker best nylaget, men går også fint å lagre noen timer. Da bør du være klar over at bananen blir brune. For å unngå dette kan du legge dem i 1 dl med vann hvor du har klemt ut saften av 1 sitron.
  3. Smør først toffeen utover bunnen, skjær banene i skiver og legg de utover oppe på toffeen. Ønsker du litt også peanøtte drysser du disse spredt over bananene.
  4. Pisk kremen med sukkeret – smør denne utover oppe på bananene.
  5. Riv over sjokolade.

 

Bananpai serveres: Umiddelbart, men tåler å stå kanskje så lenge som 2 timer.

Allergi:

Gjøres lett glutenfri ved å bruke glutenfri digestivkjeks. Havre er et glutenfritt korn så rene havrekjeks er glutenfrie og gir en veldig god smak. Bruker du laktosefri kremfløte reduseres laktosen noe, men det vil fortsatt være mye laktose i den kondenserte melken. Det finnes ikke noen gode alternativer til kondensert melk. Det du kan bruke er å lage en tykk karamellsaus eller toffeesaus på laktosefri fløte. Se egne oppskrifter: Karamellsaus  eller Toffeesaus
NB! bruker du peanøtter vær obs på nøttallergi. 


Les mer om hvorfor banan er sunt. Det betyr selvsagt ikke at en bananpai som denne er sunn: Banan – helsefordeler

Les mer om banan som frukt: Banan

Pin It on Pinterest

Share This