Copyright Coquere

Appelsinfromasj – Copyright Coquere

Appelsinfromasj med geletopping og kandisert appelsinskall

 

Appelsinfromasj

Appelsinfromasj er en virkelig gammel og god klassiker. Det er en nydelig dessert som er vel verdt å ta frem fra sin fordums glansdager. Den smaker like godt nå, og er enkel å lage. Jeg har gjort den litt mer kompleks ved lage appelsinfromasj med geletopping. Jeg har lagt appelsinfileter på toppen med en appelsingele over disse, samtidig kandisert litt appelsinskall. Det gir desserten et litt mer estetisk utseende foruten at det tilfører mer smak.

 

Ingredienser
Fromasjen

5 plater gelatin
0,5 dl kokende vann
3 egg
5-7 ss sukker (70 – 100 g)
3 dl kremfløte vanlig eller laktosefri
1 appelsin

Garnityr

1 appelsin
Krem

 

Fremgangsmåte
Fromasjen
  1. Legg gelatin i bløt i kaldt vann i ca 2 min. Klem ut vannet og løs opp gelatinen med det kokende vann. Pass på å rør om til all gelatin har løst seg opp.
  2. Visp kremfløten nesten helt stiv.
  3. Visp så egg og sukker til eggedosis.
  4. Riv zesten av appelsinen (kun den orange delen av skallet). Bland denne i krem.
  5. Hell gelatinen i en tynn stråle i eggedosisen mens du visper.
  6. Vend nå inn pisket krem i eggedosisen.
  7. Press ut saften av appelsinen.
  8. Ha så gradvis den pressede saften av appelsinen i kremblandingen. Du må folde saften forsiktig inni blandingen. NB! Pass på ikke å piske saften inn, da mister du lett volum.
  9. Smak til om fromasjen er passe søt og syrlig. Er den ikke søt nok bør du bruke melis som søtning, hvis ikke får du problemer med å løse opp sukkeret. Eller ta i litt mer sitronsaft.

 

Ha fromasjen over i passende porsjonsformer. Evt kan du ha dem over i en enkelform. La den stå i kjøleskapet en times tid før du starter med geletoppingen. For appelsingeleen se egen oppskrift: Appelsingele

 

Garnityren

Skjær ut appelsinfileten. Legg dem på et tørkepapir og trykk dem forsiktig for å få ut litt væske. Er de for bløte kan du få litt problemer med å få geleene stive.  Legg så fileten pent på toppen av fromasjen. Hell nå over geleene over appelsinfromasjene og appelsinfileten. Pass på at geleen kun er fingervarm, ellers løser du opp fromasjen og får et uklart gelelokk.

 

Sett kaldt i kjøleskapet 2-3 timers tid, slik at alt er stivt.

 

Serveres: Når de har stivnet med en liten kremdott på hver porsjon og evt. med litt kandisert appelsinskall.

Allergi: Glutenfri. Laktosefri om du benytter laktosefri fløte. Lav FODMAP om du også benytter laktosefri fløte basert på kumelk og ikke soya basert

Pin It on Pinterest

Share This