Amerikanske pannekaker – Copyright Coquere

Amerikanske pannekaker er luftigere, og mye tykkere enn vanlige skandinaviske pannekaker.

 

Amerikanske pannekaker

Amerikanske pannekaker er luftigere, og mye tykkere enn vanlige skandinaviske pannekaker. Pannekaker finner man i hele verden, og mest berømt er kanskje de franske crêpes. De er i motsetning amerikanske pannekaker så tynne som krepp-papir, og herav navnet. Amerikanske pannekaker derimot metter mer og har en helt annen konsistens. De serveres ofte med masse sirup, bacon og smør til frokost. Dermed ikke det sunneste du kan spise, men i blant bør man unne seg noen annet. De er som alle pannekaker, kanskje med unntak av nevnte crêpes, lett å lage. I denne oppskriften får du ca. 6 pannekaker. Du kan enkelt doble og triple oppskriften. Ønsker du å lage mange og servere de varme til mange. Legg de på en rist, og sett de i ovnen på ca. 80 °C inntil du har laget ferdig alle.

 

Ingredienser

2 dl spelt- eller hvetemel
2 ts bakepulver
2 krm natron
½ ts salt
½ ts vaniljesukker

1 egg
0,5 dl nøytral olje f.eks. rapsolje
1,75 dl melk *(1)

 

*1) I amerikanske oppskrifter bruker man buttermilk. Denne får du ikke kjøpt så lett utenfor USA. Du kan derimot bruke syrnet melk, eller ha en spiseskje sitronsaft i den vanlige melken. La den så stå noen minutter og rør om. Da vil du få melk som ligner buttermilk.

 

Fremgangsmåte
  1. Amerikanske pannekaker lages på en litt annerledes måte enn vanlige pannekaker.
  2. Du bør ha de tørre ingrediensene i en bolle og røre de godt sammen.
  3. Del egget i eggeplomme og eggehvite. Ha eggehviten i en liten bolle for seg selv.
  4. Ha så eggeplommen, melk og oljen i en annen bolle. Visp de godt sammen.
  5. Ha deretter melkeblandingen over i de tørre ingrediensene. Nå skal du ikke vispe, men forsiktig røre ingrediensene sammen. Du kan bruke en slikkepott eller en tresleiv. Visper du for kraftig, får du en for løs røre.
  6. Når du har blandet alt godt sammen, har du i eggehviten. Vend den så inn til alt er godt blandet sammen. I noen oppskrifter vispes eggehviten stiv og vendes inn. Dette er bortkastet tid, da du får samme effekt av kun å ha i eggehviten separat.
  7. La så røren stå og hvile i 15 minutter.

 

Stekes: Ikke bruke mye smør eller olje i pannen. Stek på medium varme. Bruk en slev eller ett målebeger som rommer ca. 0,5 dl. Dette gir passende størrelse på de amerikanske pannekakene. Stek de ca. 2-3 minutter på den ene siden. Når du ser de begynner å boble, kan du som regel vende de, og steke på den andre siden. Da er de nesten ferdige, så da holder det som regel å steke ca. 1 minutt. Du ser når de er gylne på begge sider.

 

Servering: Nystekte med masse sirup og smør er vanlig. Du kan også ha stekt bacon og bær til.

Se egen oppskrift på hjemmelaget sirup: Sirup

Allergi: Gluten og laktose. Lages gluten og laktosefri ved å benytte glutenfritt mel, og laktosefri melk. Høyt FODMAP i vanlig melk, soyamelk og hvetemel. Bytte derfor dette ut med laktosefri melk, men ikke soyamelk, og hvetemel med speltmel.


I denne oppskriften på amerikanske pannekaker brukes både bakepulver og natron. Les mer om hva som er forskjellen på de forskjellige hevemidlene. Kokkevitenskap for den spesielt interesserte: Hevemidlene

Hva er buttermilk (engelsk tekst): Buttermilk

Pin It on Pinterest

Share This