Copyright

Toscakake en nydelig formkake

Toscakake

 

Toscakaken er en nydelig formkake. Den er saftig og det karamelliserte mandellokket gjør denne kaken unik. Min mor lagde den mye, så har mange barndomsminner om denne kjent og berømte kaken. Opprinnelsen til navnet har flere versjoner, men jeg liker versjonen om at kaken er oppkalt etter Floria Tosca; operadiva i den kjente operaen Tosca av den italienske komponisten Puccini. Puccini ble født i den vakre byen Lucca i Toscana.

 

Ingredienser:

Kaken
4 egg
100 g smør
175 g sukker
200 g speltmel

 

Glasur
250 g skåldede mandler
150 g smør
150 g demerarasukker
2 ss speltmel
2 ss kremfløte

 

Fremgangsmåte:

Skålding av mandler

  1. Dersom du ikke har kjøpt eller får kjøpt skåldede mandler må du starte med dette.
  2. Dette gjøres enkelt ved å koke opp nok vann til å dekke mandlene helt.
  3. I tillegg tar du i 1 ts bakepulver i vannet. La mandlene småkoke 1 minutt og trekk så kjelen av platen. La den stå der i ca. 5 min.
  4. Hell av vannet og fyll på med kaldt vann. Skallet skal nå komme lett av.
  5. Grov hakk så mandlene, og sett de til side.

 

Kaken

  1. Start med å smelte smøret, og la det stå og kjøle seg ned mens du gjør resten.
  2. Ha sukker og egg i en bolle.
  3. Bruk en miksmaster eller kjøkkenmaskin, og visp til du får en fast eggedosis. Det betyr at du må vispe i 8-10 minutter.
  4. Mens mikseren går, heller du med en tynn stråle det smeltede smøret.
  5. Når alt er godt blandet, sikter du i melet.
  6. Vend melet forsiktig inn med en slikkepott. Bruk store bevegelser, slik at du ikke slår ut så mye luft av eggedosisen.
  7. Hell forsiktig blandingen over i en kakeform. Bruk en kakeform på 24 cm. Denne må du først ha lagt bakepapir i bunnen av og smurt siden på.

 

Stekes første runde: Sett kaken midt i ovnene. Ovnen skal være forvarmet til 175 ˚C. Stek i 23-25 minutter.

Glasuren

  1. Mens kaken steker første runde lager du glasuren.
  2. Ha alle ingrediensene med unntak av mandlene over i en kjele.
  3. På medium varme lar du det hele smelte, mens du rører av og til. La det hele får et lite oppkok.
  4. Trekk til side, og bland i mandlene.
  5. Når kaken har stekt ferdig, tar du den ut, og heller over glasuren. Pass på at den blir jevnt fordelt.

 

Stekes andre runde: Sett kaken på nytt inni ovnen. Stek den ytterligere 20 minutter. Ta den så ut å la den avkjøle seg helt, før du tar den ut av formen.

Kaken holder seg godt i flere dager dersom du har den i en tett boks.

 

Allergi: Gluten og laktose. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri kremfløte. Dersom man er ekstremt intolerant for laktose, må man også benytte laktosefritt smør. De fleste tåler likevel såpass lite laktose som det blir av smøret. Høyt FODMAP grunnet mandlene. Man kan redusere laktosen ved å benytte laktosefritt smør og kremfløte, men kaken vil uansett ha et høyt FODMAP innhold.