Copyright Coquere

Copyright Coquere

Tomatsuppe er både godt og helsefremmende

engelsk-flagg

 

Tomatsuppe

Tomatsuppe er egentlig utrolig enkel å lage. Det eneste den trenger er litt tid for seg selv på ovnen for å utvikle smakene. Har du ikke laget tomatsuppe fra bunn, bør du absolutt forsøke å smake hvor stor forskjell det er på den og en posesuppe. I tillegg kan du få tomater utrolig billig, selv om jeg vil anbefale litt dyrere og bedre tomater enn de billigste. Uansett får du en billig suppe med mye smak. Tomater inneholder et stoff som heter lycopen. Det er et stoff utvikler seg mer når tomater blir oppvarmet slik som i suppen. Forskning viser at lycopen forebygger og redusere muligheten for kreft i lunger, mage og prostata. Dette er m.a.o. både en god, billig og helsefremmende suppe. Oppskriften gir ca. 14-16 dl. ferdig suppe.

 

Ingredienser:

1 kg gode tomater f.eks. plommetomat
2-3 sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 gulrot
2 ss tomatpure
5 dl grønnsak-, hønse- eller kyllingkraft. Evt. buljong
1-2 ss sukker
¼-½ krm kajennepepper (kan sløyfes)
Salt
Pepper
Nøytral olje eller om du ønsker mer smak olivenolje


Tips:
Ferske urter som basilikum og oregano tilføre mer, og litt annen smak om du ønsker.

 

Garnityr
Litt rømme eller creme fraiche.

 

Fremgangsmåte:
  1. Vask tomatene og kutt de opp i grove biter.
  2. Finhakk nå både sjalottløkene og hvitløken.
  3. Skrell gulroten og skjær den opp i små biter.
  4. Ha nå rikelig med olje i en passende kjele. Start med å fres løk og gulrot i en 5-6 minutter til løken er blank, men ikke fått farge.
  5. Ha så i 1 ss sukker og tomatpure. Rør det godt inn.
  6. Ha nå i de ferdigkuttede tomatene. Bland alt godt sammen. La det hele stå og simre i 8-10 minutter. Rør av og til.
  7. Ha så i kraften og la suppen stå og småkoke, eller simre i ca. 25 minutter.
  8. Bruk nå en stavmikser, eller om du har en litt stor blender. Kjør til du har fått en glatt og jevn suppe. Sil suppen gjennom en sikt for å få ut urenheter. Hell suppen evt tilbake i kjelen.
  9. Smak nå til med salt, pepper og evt. kajennepepper. Kajennepepper er veldig sterk, så husk du kan alltid ta i mer, men aldri ta ut.  Tomater har forskjellig syrlighet, så det er mulig du må justere med mer sukker. Ønsker du, kan du i siste øyeblikk også ha i finkuttet ferske urter.


Tips 2:
Har du i kjøttboller får du en flott saus til f.eks pasta.


Serveres:
Med godt brød og en rømme eller creme fraiche klatt. Du kan også drysse litt ferske urter over. Du kan selvfølgelig servere tradisjonelt med både krutonger og kokt egg også.

Allergi: Gluten- og laktosefri. Lavt FODMAP.

Pin It on Pinterest

Share This