Svenske kjøttboller – Copyright Coquere

Svenske kjøttboller – lette å lage, og garanter en suksess blant små og store

Svenske kjøttboller

Svenske kjøttboller eller svenska köttbullar. «Jag älskar svenska köttbullar, svenska bakverk, Sverige, svenskarna, det svenska språket och Malmö er min favoritstad.» Jeg er litt over snittet svenske fan kan man si. Alle land har likevel en eller annen variant av kvernet kjøtt som blandes opp og stekes. Jeg er kanskje ikke helt objektiv, men de svenske kjøttbollene er mindre og inneholder alltid brødsmuler. Dette gjør de mer saftig og mer delikate etter min mening. Svenske kjøttboller servert med potetmos og fløtesaus, eller typisk norsk brun saus, smaker utmerket. Lett å lage, og garanter en suksess blant små og store. En liten kuriositet er at i Sverige har man en egen dag dedikert til kjøttboller. Köttbullens dag 23 august.

Du bør beregne 5-7 kjøttboller pr. person. Gir 23-25 små kjøttboller.

 

Ingredienser:

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
1 dl kremfløte eller matfløte
0,75 dl strøbrød
1 ss sennep (svensk om du finner)
½ liten gul løk
1 krm pepper
1 ts salt

Smør til steking

 

Fremgangsmåte:
  1. Pisk sammen egg, fløte og sennep.
  2. Bland i brødsmulene, og la det så svelle i ca. 10 minutter.
  3. Riv gul løk på et rivjern e.l.
  4. Bland inn løk, krydder og kjøttdeigen i brødsmuleblandingen. Ikke jobb for lenge – da blir deigen seig, og kjøttbollene harde.
  5. Bruk plasthansker eller bruk rene hender. Ha kaldt vann eller litt olje på hende. Bruk ca. 1 ss per kjøttbolle, form til og rull små svenske kjøttboller. Test stek en kjøttbolle, og smak på denne. Tilsett mer krydder hvis du ønsker mer pepper eller salt.

 

Stekes i en stekepanne med smør på middels varme: Stek kjøttbollene til de får en fin overflate. Rull de rundt mens du steker, slik at de beholder fasongen. Fyll ikke hele stekepannen, men ta litt av gangen. Ellers blir kjøttbollen kokt i stedet for stekt. Da blir de både tørre og harde. Du bruker ca. 10 minutter på gjennomsteking, men dette er en del av teststekingen.  Hvis de skal fryses og varmes opp i ovnen, trenger de ikke å være fullstendig gjennomstekte – da blir de lett tørre når de varmes opp.

 

Serveres: Varme med fløtesaus, potetmos og tyttebær. Tradisjonelt har svenskene slangeagurk salat til svenske kjøttboller. Du kan varieres med alle mulige grønnsaker du finner passende.

Allergi: Gluten dersom du ikke benytter glutenfritt strøbrød. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri fløte. Høyt FOODMAP skyldes i hovedsak løk og evt. laktose. Benytter du heller løkpulver og laktosefri fløte vil du få redusert FOODMAP.


Rull fine små svenske kjøttboller. Dersom du vil være ekstra nøye, som jeg har vært her, veier du dem. Med en vekt på 32-34 gram fikk jeg 24 stykker.


Svenske kjøttboller er på topp 15 klassiske svenske matretter: Klassiska svenska maträtter

Den mer særinteressert kan les mer om kjøttboller: Kjöttbullar

Pin It on Pinterest

Share This