Copyright Coquere

Copyright Coquere

Svenske kardemommesnurrer smaker nydelig til kaffen

Svenske kardemommesnurrer er en typisk svensk bakst som ligner på kanelsnurrer. Lages på noenlunde lik måte, men med det unntak at her bruke masse kardemomme istedenfor kanel. Hver gang jeg er i en av mine svenske favorittbyer Malmö – så kjøper jeg alltid kardemommesnurrer, og personlig synes jeg de er bedre enn de norske kanelsnurrene. Sist gang jeg var i Malmö bestemte jeg meg for å finne en svensk oppskrift. Her har du resultat. Oppskrift på ca. 40 – 45 snurrer.

 

Ingredienser:

Deig
50 g gjær
5 dl h-melk
120 g sukker
110 g lys sirup
1050 g hvetemel
200 g smør
15 g kardemomme (fortrinnsvis ny malt, men ferdig malt går også)
1 eggeplomme
1 ts salt

 

Fyll
250 g smør
150 g sukker
50 g hvetemel
20 g kardemomme (fortrinnsvis nymalt, men ferdig malt går også)

Garnityr
Kardemomme
Perlesukker

 

Fremgangsmåte:

Deigen
Begynn med å lage en startdeig, hensikten er å få i gang gjæringsprosessen. Av total ingrediensene over bruker du: 50 g gjær, 5 dl melk, 70 g sukker, 250 g av hvetemelet. Løs opp gjær i romtemperert melk, rør inn sukker og mel til en glatt røre og la stå i romtemperatur i 30 min.

 

Deretter måler du opp resten av ingrediensene til deigen: 800 g hvetemel, 110 g lys sirup, 50 g sukker, 15 g nymalt kardemomme, 200 g romtemperert smør, 1 stk eggeplomme, 1 ts salt. Del smøret i terninger. Ha så alle ingrediensene opp i startdeigen. Bruker du maskin la den gå på elting i en 10-15 minutter. For hånd må du elte minst 20 minutter. Sett til heving i ca 40-45 minutter.

 

Fyll
Bland ingrediensen godt sammen til du får en fin smørbar blanding.

 

Når deigen er ferdig hevet – drysser du litt mel på en bakeflate og elter deigen lett. Del den i to like deler, og kjevle hver deig ut til du får en 0,5 cm tykk rektangel. Smør fyllet utover rektanglene, men ikke helt ut til endene. Rull dem sammen, og trykk litt sammen i skjøten. Du skal da ende opp med to pølser. Del de så opp i ca 1,5-2 cm tykke snurrer. Legg snurrene på et brett med bakepapir, dekk til og la heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenpisket egg, og strø over rikelig med nymalt kardemomme og perlesukker.

Stekes: Midt i ovnen på 220 grader i ca. 12 min, eller til du ser de er gylne.

 

Serveres: Til kaffen

Allergi: Snurrene er ikke glutenfri. Det er litt vanskeligere å bake hvetebakst som disse glutenfritt. Du må i så fall også ha i fiberhusk, og deigen er litt vanskelig å bearbeide. Jeg har ikke forsøkt det selv med denne. Men for de som er godt vant med å bake glutenfritt vil nok også få til denne. Bruker du laktosefri melk vil de fleste kunne spise snurrene. For de med ekstrem laktoseintoleranse må du også bytte ut smøret med melkefri variant. Høyt FODMAP grunnet hvetemel, men speltmel er like enkelt å bake med som hvetemel – så det er ingen problemer å bake dem med denne typen mel. I tillegg må du benytte laktosefri melk. Da får du et lavt FODMAP innhold.

Pin It on Pinterest

Share This